Human Rights Watch: Izrael apartheid állam, szankciót neki!

Az amerikai székhelyű Human Rights Watch nevű civil szervezet 43 éves történetében először vádolta meg Izraelt az apartheid bűntettével — írja a The Jerusalem Post.

Izrael kimerítette a Római Statútumban meghatározott apartheid bűncselekmények jogi definícióját – áll a szervezet kedden megjelenő, 213 oldalas jelentésében, amelynek címe: „Egy küszöb átlépése: Izraeli hatóságok és az apartheid és az üldözés bűncselekményei” címmel.

A HRW felszólította az ENSZ-t, hogy ellenőrizze az állítást, majd alkalmazzon fegyverembargót Izrael ellen, amíg nem tesznek ellenőrizhető lépéseket az ilyen bűncselekmények megszüntetésére.

„Jelentős hangok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az apartheid már a sarkon van, ha Izrael palesztinok feletti uralma nem változik” – mondta Kenneth Roth, a HRW ügyvezető igazgatója hétfőn a jelentés előzetesét kísérő sajtóközleményben.

„Ez a részletes tanulmány azt mutatja, hogy az izraeli hatóságok már befordultak ezen a sarkon, és ma már az apartheid és az üldözés emberiesség elleni bűncselekményeit követik el” – mondta.

„Miközben a világ nagy része Izrael fél évszázados megszállását átmeneti helyzetként kezeli, amelyet az évtizedekig tartó ’békefolyamat’ hamarosan rendbe fog hozni, a palesztinok ottani elnyomása elérte azt a küszöböt és állandóságot, amely megfelel az apartheid és az üldözés bűncselekmények definícióinak” – mondta Roth.

A B’Tselem izraeli baloldali nem-kormányzati szervezet (NGO) januárban tett hasonló nyilatkozatot.

A jobboldali izraeli NGO Monitor elítélte az apartheid vádakat, mondván, hogy azok egy nagyobb globális kampány részei, amelynek célja Izrael lejáratása és zsidó államként való identitásának aláásása.

„A HRW jelentése része az elmúlt 18 hónap során összehangolt NGO-kampánynak, amelynek célja, hogy az ’apartheid’ kifejezést beillesszék az Izraelről szóló vitákba”

– közölte a szervezet. „Valóban, a HRW számos ilyen NGO-t idéz kiadványában”.

„Tágabb kontextusban ez a jelentés egy újabb lépés az Izrael és a zsidó nép nemzetállamaként való legitimitása elleni évtizedek óta tartó megszállott támadások sorozatában” – mondta az NGO Monitor.

A HRW jelentése óva int az apartheid vádját a dél-afrikai apartheiddel való összehasonlítástól, amit gyakran használnak a jelenség lejáratására.

Ehelyett a HRW három szempontú meghatározásról beszélt: az egyik csoport faji dominanciájának fenntartására irányuló szándék egy másik csoport felett; az egyik csoport szisztematikus elnyomása egy másik csoporttal szemben; és embertelen cselekedetek.

A HRW szerint Izraelnek a palesztinokkal szembeni bánásmódja a szuverén Izraelen belül és kívül egyaránt megfelel az apartheid bűntettei e definíciójának.

A jelentés nem vitatta közvetlenül Izrael etnikai nemzetiségű zsidó államként való identitását. De a diszkrimináció példájaként említette az izraeli visszatérési törvényt, amely állampolgárságot ad azoknak a zsidóknak, akik Izraelbe akarnak bevándorolni.

A palesztin menekültek és leszármazottaik, akik a ma izraeli fennhatóság alatt álló területeken éltek, nem rendelkeznek ugyanezzel a visszatérési joggal – áll a jelentésben.

„Amint azt az ENSZ-bizottság megjegyezte, de a HRW jelentéséből kitörölték, ez a rendelkezés a »történelmi körülményekből eredő egyenlőtlenségek’ orvoslására törekszik és arra, hogy megakadályozza ’a további egyenlőtlenségek kialakulását«” – írta a bizottság.

Iránt beválasztották a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottságba

A szavazás ugyan titkos volt, de négy nyugati ország biztosan megszavazta az iszlám köztársaság csatlakozását.