Iránt beválasztották a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottságba

A szavazás ugyan titkos volt, de négy nyugati ország biztosan megszavazta az iszlám köztársaság csatlakozását. 

A Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság elvileg azon munkálkodik, hogy „elősegítse a nemek egyenlőségét” és a „nők felemelkedését” ennek ellenére szerdán a tagjai közé választották Iránt – számol be az UN Watch. 

„Iránra bízni a nők védelmét olyan mintha egy gyújtogatót nevezne ki a város a tűzoltók vezetőjének. Abszurd és felháborító. Ez egy fekete nap a női jogok számára, valamint minden emberi jog számára”

– nyilatkozta Hillel Neuer az UN Watch nonprofit szervezet vezetője.

Ugyan a szavazás titkos volt, de legalább négy nyugati demokrácia megszavazta az ország bevételét a bizottságba. A csatlakozást a Gazdasági és Szociális Bizottságban tartották. Az UN Watch felszólította a bizottság 15 nyugati tagját, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy hogyan szavaztak.

„Ez szürreális. Egy rezsim, ami másodrangú állampolgárként bánik a nőkkel, bebörtönözi őket, ha nem kendőzik el magukat, megtiltja nekik, hogy énekeljenek, nem engedi őket be a stadionokba, és nem engedi meg nekik, hogy a férjük engedélye nélkül utazzanak, nos ezt a rezsim most be lett választva az ENSZ fő nőjogi szervezetébe”

– írta Twitteren Masih Alinejád iráni aktivista.

Kyle Moore-Gilbert ausztrál akadémikus, akit valódi indoklás nélkül 804 napig tartottak börtönben Iránban szintén megdöbbenését fejezte ki a szavazással kapcsolatban.

„Az ENSZ azt üzente ma, hogy a nők jogai eladóak hátsó szobákban kötött politikai megegyezésekért cserébe, és cserben hagyta az iráni elnyomás több millió női áldozatát, aki a világszervezettől védelmet vártak”

– írta Hillel Neuer.

A Gazdasági és Szociális Bizottság 54 tagjából 43-an megszavazták Irán csatlakozását a női jogokat védő bizottsághoz.

Borítókép: Unsplash

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.