Mahmúd Abbász is felszólal a J Street konferenciáján

A progresszív zsidó szervezet visszatérne az Obama-éra palesztin-politikájához.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke egy előzetesen rögzített beszédet fog elmondani a J Street éves konferenciáján. Ezzel a haladárok minden bizonnyal jelezni kívánják, hogy az úgynevezett palesztin kérdés megoldását továbbra is az amerikai külpolitika prioritásai közé helyezik – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ebben Abbász meg fogja köszönni Joe Bidennek, hogy újraindította palesztinoknak nyújtott, az előző elnök, Donald Trump által megszüntetett segélyezést a The Times of Israel szerint. Abbász vélhetőleg azt is hangsúlyozni fogja, hogy a béke elé szerinte izraeli részről gördítenek akadályokat, többek között a települések terjeszkedésének ösztönzésével.

A közel-keleti politikával foglalkozó liberális zsidó szervezet, a J Street mindent megtesz annak érdekében, hogy Biden megtartsa azon ígéretét, miszerint helyreállítja az Egyesült Államok kapcsolatát a palesztinokkal, majd megteszi a szükséges lépéseket az izraeli-palesztin béketárgyalások újraélesztése felé is.

Néhány elemzés szerint azonban Biden ugyan igyekszik majd visszafordítani a palesztinok Trump által katalizált marginalizálódását, azzal kapcsolatosan viszont már nem olyan lelkes, hogy visszatérjen a békemegállapodást középpontba állító Obama-éra szemléletéhez, hacsak izraeli és palesztin részről nem érzékel erre irányuló kezdeményezést.

A progresszív külpolitikai szakértők a J Street vezetésével viszont elkötelezettek azzal kapcsolatosan, hogy az izraeli-palesztin békét az amerikai kormányzatnak kell elősegítenie.

A J Street által életre hívott, vasárnap és hétfőn tartott online konferencián olyan izraeli pártvezetők is részt vesznek, akik a palesztinok bevonása mellett kardoskodnak, több progresszív demokrata kongresszusi képviselővel egyetemben. Rajtuk kívül olyan rangidős kormányzati tisztségviselők, mint Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete, illetve Cedric Richmond, a Biden-adminisztráció kisebbségek, illetve különleges érdekcsoportok felé irányulő tájékoztatást vezető politikusa is hivatalosak az eseményre.

A konferencián egyébként egy díjat is át fognak adni Jimmy Carter volt elnöknek, aki Izrael palesztin-politikája éles hangú kritikusaként is jól ismert. A J Street a héten megerősítette, hogy támogatja a Kongresszus törvényjavaslatát, amely felügyelné, hogy Izrael ne költhessen az Egyesült Államok által folyósított pénzt kiskorú palesztinok fogva tartására, palesztin otthonok lerombolására, illetve területi annexióra.

Antony Blinken külügyminiszter a héten kijelentette, hogy a Biden-kormány elkötelezett az Izrael és négy arab állam között tavaly Trump által közvetített normalizációs megállapodások, az Ábrahám-egyezmények kibővítése mellett. A Huffington Post a héten arról számolt be, hogy Michael McCaul képviselő, az Egyesült Államok képviselőházának külpolitikai kérdésekben vezető republikánus politikusa a múlt hét során az AIPAC-nak elmondta, a Trump-adminisztrációnak valóban volt a palesztinok marginalizálására irányuló politikai törekvése.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán.