Baloldali zsidó szervezet ad békedíjat az Izraelt apartheid államhoz hasonlító Jimmy Carternek

A Tzedek V’Shalom (Igazság és Béke) díjat a J Street nevű baloldali, az izraeli politikát élesen bíráló szervezet évente ítéli oda — írja az Arutz7.

A J Street, a baloldali közel-keleti politikai csoport konferenciáján békedíjat ad át Jimmy Carternek, elismerve a volt amerikai elnök szerepét az 1979-es egyiptomi-izraeli békemegállapodás elérésében.

„Azzal, hogy segített közvetíteni az Izrael és Egyiptom közötti Camp David-i megállapodásban, Carter elnök kimutatta, hogy az elszánt amerikai diplomácia véget vethet a konfliktusok évtizedeinek és összehozhatja a legelszántabb ellenségeket is” – mondta Jeremy Ben-Ami, a J Street elnöke hétfőn kiadott közleményében.

A J Street Tzedek v’Shalom díját „olyan jeles személyek kapják, akik életükben nagy mértékben járultak hozzá az izraeliek, a palesztinok és az általánis közel-keleti béke ügyéhez” – áll a közleményben.

A díj összhangban áll a J Street, az izraeli politikát és az izraeli kormányt erőteljesen kritizáló csoport régóta fennálló állításával, miszerint az Izraelért végzett munka érdekében nem szabad megriadni a nem-konvencionális megoldásoktól.

„Carter elnök erkölcsi világossággal hangsúlyozta, hogy az izraeli és a palesztin nép jóléte elválaszthatatlanul összefonódik – és soha nem adta fel azt a reményt, hogy a megszállás és a konfliktusok igazságos és békés véget kell érjenek” – mondta Ben-Ami.

Carter annak ellenére hozta tető alá a camp david-i békemegállapodást, hogy elnöksége alatt nem tartott fenn túl jó kapcsolatokat Izraellel és az Izrael-párti közösséggel. Az Izraelnek történő fegyvereladásokat például arra használta, hogy engedményeket csikarjon ki Izraeltől és világossá tette, hogy Menachem Begint ellenszenvesebbnek tartja, mint Anwar Sadat, akkori egyiptomi elnököt.

Carter és az amerikai zsidó vezetők kapcsolata, ha ez egyáltalán lehetséges, tovább romlott Carter elnöksége utáni időszakban, ugyanis a volt elnök egyre élesebben kritizálta Izraelt, 2006-ban pedig kiadott egy könyvet „Palesztina: Béke nem apartheid” címmel, amely Izraelben és amerikai zsidó közösségekben nagy felháborodást váltott ki, amiért az izraeli gyakorlatokat a rasszista dél-afrikai apartheid rezsimhez hasonlította.

Ez lehetett az oka annak is, hogy a demokraták megakadályozták, hogy Carter beszédet mondjon a Barack Obamát 2008-ban jelölő kongresszuson, sokak szerint a könyv sebeket sebeket tépett fel Carter és a zsidó közösségek közti kapcsolatban. Később, 2012-ben azonban megtartotta beszédét, emiatt a zsidó közösségek csalódottságuknak adtak hangot.

Általánosságban Carter nagyobb népszerűségnek örvendett elnöksége után, mint négy évig tartó ciklusa alatt, szerényen élt és jótékonysági ügyeket karolt fel.

2009-ben felvette a kapcsolatot a Jewish Telegraphic Agency-vel, hogy elnézést kérjen azért, mert könyvének címében az „apartheid” szót használta, mondván, hogy az az izraeli politika lehetséges kimenetelét volt hivatott leírni, és nem a jelenlegi valóságot.

Az április 18–19-én megrendezésre kerülő idei J Street konferencia virtuális lesz, azon olyan demokrata párti progresszív előadók vesznek majd részt, mint Bernie Sanders vermonti szenátor. Az elég gyenge állapotban lévő 96 éves Carter nem személyesen fogadja el a díjat, azt helyette Paige Alexander, az exelnök által a béke előmozdítása érdekében alapított civil szervezet, a The Carter Center vezérigazgatója veszi majd át.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán.