Jakab a sofőrje győzelem-jeléről Auschwitzban: „Egy hülye mozdulatot tett valaki”

Hosszas interjút adott Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Telexnek. A politikus itt tisztázta, továbbra is bízik a zsidókat „tetűcsúszdásoknak” nevező Bíró Lászlóban, és sofőrje valójában „kegyeletét rótta le” Auschwitzban.

Az interjúban a következő részletek is elhangzottak:

„Hány Bíró László van még a Jobbikban?

A jobbikosok tisztességes, emberek, akik ha hibáznak, nem megmagyarázzák, és letagadják, hanem elismerik és bocsánatot kérnek.

Hány olyan ember van a Jobbikban, akiről egy kampányban elő lehet szedni rasszista, cigányozó, zsidózó megnyilvánulásokat?

Nekem az a fontos, hogy tud-e valaki ezekért bocsánatot kérni, vagy sem. A kormánypárt eltorzíthatja a valóságot, vagy éppen teljes kitalációkkal jönnek majd elő. De az Orbán-rendszert kell leváltani, azt a rezsimet, ami nem csak úgy kommentelget, hanem a képviselője cigány embert tesz a kazánba és megégetéssel fenyegeti őt, jót nevetve. Más fideszesek Európát gázkamrának nevezik, vagy például engem jákoboznak. Itt nem kommentekről van szó.

Ezek az emberek ma a médiában szerepelnek, állami intézmények élén vannak, Orbán Viktor mögött ülnek a parlamentben.

De akkor egy bocsánatkérés és megyünk tovább, bárki lehet jelölt bármilyen múlttal?

Én még annak is örültem volna, ha Pócs János fideszes képviselő kiáll, és azt mondja, bocsánat, hibáztam, amikor egy cigány embert betettem a kazánba. Ehhez képest ő azt mondta, hogy ez egy vicces dolog volt. Erről beszélek. Bíró Lászlót nem kellett noszogatni, hogy kérjen bocsánatot, ő kiállt és elmondta, hogy

nem tudja, mi történt vele, olyan lelki állapotban volt, hogy elborult az agya, és nem tudja, hogy írhatott ilyen hülyeséget.

(…)

Mit szólna a Jobbik akkor, ha Orbán sofőrje mutatta volna a győzelem jelét Auschwitzban?

A Jobbik megkérdezné, hogy valójában mi történt ott.

Mi történt ott?

Kilenc évvel ezelőtt, egy 16 éves fiatalember osztálykirándulásra ment, virágot vittek, és a kegyeletüket rótták le. Az pedig, hogy egy hülye mozdulatot tett valaki, ami éppen látszik egy fényképen, abba bele lehet sok mindent látni, csak attól még nem biztos, hogy igaz a feltételezés.”

Mint azt korábban lapunk is megírta, a borsodi októberi időközi választáson az ellenzék Bíró Lászlót támogatta, aki a zsidókat korábban „tetűcsúszdásoknak”, Budapestet pedig „Judapestnek” nevezte. Bíró végül elbukta a választást.

Mint emlékezetes, nemrég pedig Jakab Péter sofőrjéről, Hajnády Kristófról derült ki, hogy egy közösségi médiára feltöltött fotóján a győzelem jelét mutatta Auschwitzban.

Jakab Péter és az antiszemita új múlt

Jakab Péter interjúval indította a tavaszt, melyben igencsak vállalhatatlan kijelentéseket tett. Gyenge Dániel írása.