Pompeo: magas rangú vezetők próbálták aláásni az Ábrahám-megállapodást

A volt külügyminiszter szerint amerikai, európai politikusok azért próbálták megfúrni a megállapodást, hogy a palesztinokat segítsék.

Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter amerikai és európai magas rangú politikusokat vádolt meg azzal, hogy megpróbálták akadályozni az Ábrahám-megállapodást – írja az Israel Hayom. A megállapodást azért próbálták akadályozni, hogy ezzel a palesztin kérdést a nemzetközi napirenden tarthassák.

Pompeo az antiszemitizmus elleni mozgalom éves konferenciáján szólalt fel, amely egy díjjal is kitüntette őt. A meg nem nevezett amerikai és európai politikusok mellett az oroszokat is megemlítette: ők is szívesen látták volna az egyezmény kudarcát. Azért akarták megtorpedózni az egyezményt, mert fenn akarták tartani a téveszmét, hogy a közel-keleti stabilitás kulcsa az izraeli-palesztin béke. Pompeo szerint az egyezmény ellenzői utólag belátták, hogy Trump megközelítése volt a helyes, hiszen Izrael végül több arab országgal is békét kötött. Trump egyébként a palesztinok felé is nyitott volt, de ők ragaszkodtak ahhoz, hogy nem rendezik a viszonyukat Izraellel.

A korábbi külügyminiszter visszaemlékezett, hogy 2019-ben egy varsói tárgyaláson vált biztossá az Ábrahám-egyezmény, amikor Netanjahu leült tárgyalni az Öböl-menti országok vezetőivel. Elmondta, hogy szerinte az egyezmény tartós lesz – Bahrein, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek sem fog kihátrálni, – és reméli, Szaúd-Arábia és a Közel-Keleten kívül eső, muszlim többségű országok is békét kötnek Izraellel.

A beszédből az is kiderült, hogy az Ábrahám-egyezmény nem jöhetett volna létre anélkül, hogy Trump kiszállt az iráni atomalkuból.

Pompeo személyesen járta végig az Öböl-menti országokat abban az időszakban, és biztosította a vezetőket afelől, hogy a Trump-adminisztráció védelmet nyújt országuknak Iránnal szemben.

A világ többi része sokáig nem hitt abban, hogy az Egyesült Államok szankciói Iránnal szemben hatékonyak lehetnek, Pompeo szerint viszont az ajatollahot, az iráni külügyminisztert és Haszán Róhani elnököt kellene megkérdezni arról, hatással voltak-e rájuk. A szankciók miatt ugyanis Irán nem tudta támogatni a Hezbollahot és a síita milíciákat, és ezek mellett is rengeteg pénztől estek el az elmúlt években.

Kászim Szolejmáni „sok dologért volt felelős a régióban”, mondta Pompeo, és helyes döntésnek nevezte, hogy Trump elrendelte a légicsapást, amelyben a Forradalmi Gárda vezetője életét vesztette.

A konferencián Reuven Rivlin izraeli elnök is felszólalt. Rivlin elmondta: ahogy a világ összefogott a koronavírus-járvánnyal szemben, úgy kell együttműködnie az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szemben is. Az elnök zéró toleranciát sürgetett az antiszemitizmussal, a rasszizmussal és a radikalizmussal szemben.

Gilad Erdan, Izrael washingtoni nagykövete is részt vett a konferencián, aki gratulált Pompeonak a díjához, és méltatta a korábbi külügyminiszernek a zsidó emberek biztonságáért tett erőfeszítéseit.

Trump 3 milliárd dolláros „Ábrahám alapja” máris kifogyhatott

A kezdeményezés célja az volt, hogy az arab-izraeli normalizációt támogassák vele. Viszont úgy tűnik, hogy Biden kormánya elzárja a pénzcsapot.