Trump 3 milliárd dolláros „Ábrahám alapja” máris kifogyhatott

A kezdeményezés célja az volt, hogy az arab-izraeli normalizációt támogassák vele. Viszont úgy tűnik, hogy Biden kormánya elzárja a pénzcsapot.

A 3 milliárd dolláros Ábrahám Alapot az Emírségekkel és Bahrainnal megkötött normalizációs szerződések után hozták létre. Az volt a cél, hogy a közel-keleti kohéziót és gazdasági növekedést elősegítő magánvállalkozásokat támogassák vele. Később Szudán és Marokkó számára is elérhetővé vált az alap.

Alig öt hónappal az alap októberi létrehozása után, annak jövője kétségessé vált.

Aryeh Lightstone rabbi, akit Trump nevezett ki az alap kezelésére, felmondott, és eddig nem neveztek ki utódot a helyére. Ezen felül az alap átláthatósága és az azzal kapcsolatos politikai felhangok is vita tárgyává váltak.

Az amerikai kormány fejlesztési bankjához (DFC) tartozó alaphoz októbertől januárig több mint 250 kérelem érkezett a régió országaiból. Végül 15-öt küldtek tovább jóváhagyásra Washingtonba. Egy követségi kapcsolatokkal rendelkező izraeli vállalkozó szerint amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Trump elvesztette a választásokat, azzal kapcsolatban is megszűntek a várakozások, hogy az alap túlélheti a kormányváltást.

Lightstone, aki a korábbi amerikai nagykövet, David Friedman jobbkeze volt, január 20-án nyújtotta be a lemondását. Máig nem neveztek ki senkit a helyére – még az sem biztos, ki lesz Friedman utódja.

A kinevezések hiánya egyes források szerint annak a jele, hogy az új kormány kevesebb figyelmet fog fordítani a Közel-Keletre.

Névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselők arról beszéltek, hogy úgy érzik, az USA kevesebb befektetést fog végrehajtani a régióban. A DFC sajtóosztálya nem válaszolt a Times of Israel kérdéseire az ügyben.

A lap úgy tudja, hogy a hozzájuk beérkezett kérelmeket Lightstone és a személyzete az alapján bírálta el, hogy azok segítenék-e az USA külpolitikai céljait, és hoznának-e vissza pénzt az amerikai adófizetőknek.

Dan Katrivas, az Izraeli Gyártók Szövetségének külkereskedelmi osztályának vezetője elmondta, hogy az alap megalapítása után maguknak kellett rájönniük, hogyan nyújtsanak be kérelmeket, és hogy a folyamat és kritériumok is átláthatatlanok voltak.

Emlékeztetett arra is, hogy az amerikai törvények értelmében muszáj lesz nyilvánosságra hozniuk ezeket a kritériumokat – ha nem máshol, hát a Kongresszus előtt.

Az Ábrahám Alapnak még mindig nincs saját weboldala, ezen felül a DFC nyáron benyújtott költségvetési kérelmében sem ejtenek róla szót.

A kevés nyilvánosságra hozott információ közt van egy sajtóközlemény, amiben azt jelentik be, hogy Üzbegisztán is partnerkapcsolatot kezd az alappal. Ez csak azt említi, hogy az ország 50 millió dollárral támogatja azt – arról nincs szó, hogy pontosan hogyan, vagy miért csatlakoznak.

Lightstone-nak fontos szerep jutott a normalizációs egyezmények tárgyalásában, de főleg a színfalak mögött dolgozott a Trump-kormány utolsó napjaiig, amikor a Külügyminisztérium a gazdasági normalizációért felelős különleges küldöttnek nevezte ki.

Pozíciója Friedman alatt és az Ábrahám Alap élén vitákat váltott ki tapasztalatlanságáról és politikai kötődéseiről. Az USA külföldi befektetési bankjában a pozíciókat hagyományosan nem politikai kinevezettekkel töltik fel, ő mégis így került itt helyzetbe. Lightstone volt ezen felül az, aki Trump vezető bevándorlásügyi tisztviselője, Stephen Miller esküvőjét cerebrálta a Trump International Hotelben.

Egy nemrég készült interjúban már úgy tűnt, mintha ő is kevesebb lelkesedéssel beszélt volna az Ábrahám Alapról.

Mauritánia és Indonézia jött volna békekötések terén, de Trump kifutott az időből

Az Egyesült Államok békekötő csapata „hetekre” volt, hogy elérje a nyugat-afrikai ország békekötését Izraellel, és Jakarta sem járt túl messze.