Bernie Sanders méltatta az izraeli orvosokat

A progresszív politikus jónak látja, hogy a palesztinai arabokat is oltják Izraelben, szerinte ez morális és közegészségügyi szempontból is fontos.

Dicsérettel illette az izraeli egészségügyi dolgozókat Bernie Sanders, miután a zsidó állam orvosai arra kérték az izraeli kormányt, hogy a palesztinai arabok is kaphassanak az oltóanyagból – írja a The Times of Israel.

„Morális és közegészségügyi szempontból is az a helyes, ha minden palesztin számára biztosítjuk az oltóanyagot”

– írta Sanders közösségi oldalán.

Az egészségügyi minisztérium igazgatóhelyettese, Itamar Grotto szintén fontosnak tartja, hogy a Palesztin Hatóság hatáskörébe tartozó emberek is megkapják az oltást. Egyetért Sandersszel abban, hogy humanitárius és egészségügyi okokból is be kell oltani a palesztinai arabokat.

Múlt hónapban már 2000 adag vakcinát kaptak Izraeltől, a kormány pedig tízezer adag Szputnyik V vakcinával látja el a palesztinokat a közeljövőben.

Izrael több ezer adag vakcinát ad a palesztinoknak

Bár Izrael nem köteles a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekre vakcinák átadni, mégis megteszi.

Az Oslói Egyezmény alapján a Palesztin Hatóság (PA) felelőssége lenne a palesztinai arabok egészségügyi ellátása, beleértve az oltókampányt is.

A PA szerint Izrael azoknak a palesztinai araboknak a beoltását vállalta, akik az országban dolgoznak. Ez 110 ezer embert jelent. Benjamin Netanjahu múlt héten bejelentette, hogy Izrael szövetséges országainak is küld vakcinákat, például Hondurasnak és Csehországnak. Sanders ezt a lépést már nem méltatta.

„Megszálló hatalomként Izrael felelős minden ember egészségéért, amely a területén él. Botrányos, hogy Netanjahu szövetséges országoknak osztogatja a vakcinákat, miközben a palesztinok várnak rá”

tette hozzá a demokrata politikus.

A palesztin adminisztráció mindeközben focistákkal és kormánytisztviselőkkel kezdte az oltókampányt Ciszjordániában.

A palesztinok a tomboló járvány közepette focistákkal és kormánytisztviselőkkel kezdik az oltókampányt

A biztonság kedvéért a Központi Választási Bizottság és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagjait is beoltották.