A palesztinok a tomboló járvány közepette focistákkal és kormánytisztviselőkkel kezdik az oltókampányt

A Palesztin Hatóság beismerte, hogy az egészségügyi dolgozónak szánt vakcinákkal elsőként kormánytisztviselőket és sportolókat oltottak be.

Ramallah egészségügyi minisztériuma szerint a futballcsapat, kb. 100 diák és több tucatnyi kormányzati tisztviselő is megkapta az oltást  — értesült az Israel Hayom.

Ez közfelháborodáshoz vezetett, mivel a palesztinai arab adminisztráció korábbi nyilatkozataiban azt állította, hogy az egészségügyi dolgozókkal kezdik az oltást.

A palesztin Egészségügyi Minisztérium szerint eddig összesen 12 ezer dózis érkezett az autonóm területre, ahol még el sem kezdték a tömeges oltásokat.

Ebből kétezer a Gázai Övezetbe került, 200 adagot Jordániának adtak, a többi maradt Ciszjordániában, ahol eddig 8820 vakcinát adtak be nélkülözhetetlen egészségügyi dolgozóknak, köztük az intenzív osztályok személyzeteinek és a sürgősségi ellátóknak.

Előre kerültek az oltási listán még a palesztin futballválogatott tagjai, akiknek szükséges az immunitás ahhoz, hogy külföldön játsszanak.

Palesztin miniszterek is kaptak a vakcinából, valamint Mahmud Abbász elnök és Mohammad Stajjeh miniszterelnök testőrei is.

Néhány külföldi kirendeltségnek is küldtek dózisokat Ciszjordániában, hogy beolthassák munkatársaikat. 100 diák is kapott, hogy tudjanak külföldön tanulni, továbbá a Központi Választási Bizottság és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagjait is beoltották.

A bejelentést, amit a minisztérium a közösségi médiában is publikált, számtalan felhasználó osztotta meg: nem válogatták meg a jelzőket, amikor a Ramallah döntését kritizálták.

“Ha a focicsapat tud játszani, minden rendben lesz”

— kommentált szarkasztikusan egy felhasználó.

Egy másik azt írta:

“Izrael többre becsüli a lakosságát és az arab dolgozókat, mint ti. Ők nem tesznek különbséget az arab és a zsidó dolgozók között.”

Izrael több ezer adag vakcinát ad a palesztinoknak

Bár Izrael nem köteles a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekre vakcinák átadni, mégis megteszi.

Mindeközben jelentősen  növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma Ciszjordániában az év elején bevezetett szigorú korlátozások ellenére – közölte a palesztin terület egészségügyi hatósága hétfőn.

A tájékoztatás szerint hétfőn 1626 új fertőzöttet és a Covid-19 betegséghez köthető 14 halálesetet regisztráltak, míg az év elején a fertőzöttek napi száma alig pár száz volt.

Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter közölte, hogy az esetszám megnövekedése hátterében a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai állnak. Mint mondta, különösen a vírus brit mutációja terjed a térségben.

Kaila figyelmeztetett, hogy a palesztin terület egészségügyi ellátórendszere a túlterheltség peremén áll, mivel a koronavírusos betegek ellátására kialakított korházak több mint 85 százalékban telítettek, és a lélegeztetőgépek 60 százaléka is használatban van, ami rekordnak számít.

Szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy az esetszám megugrása kapcsolatban állhat azzal is, hogy februárban megnyitották az iskolákat. A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság válaszul szombaton ismét elrendelte a távoktatást.

Ciszjordániában szigorú karantén van életben hétvégenként, a munkanapokon viszont éjszakai kijárási tilalom van hatályban, bár a szabályokat megfigyelők szerint nem tartják be megfelelően.

A két palesztin területen, a mintegy kétmillió lakosú Gázai övezetben és a négymillió lakosú Ciszjordániában 185 336 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2058-an hunytak el a kórban.

Milliárdokkal támogatta a terrorizmust tavaly a Palesztin Hatóság

A Palesztin Hatóság teljes éves költségvetésének 3,25 százalékát terrorizmusra költi.