Milliárdokkal támogatta a terrorizmust tavaly a Palesztin Hatóság

512 millió sékelt (46,4 milliárd forintot) küldött a Palesztin Hatóság a bebörtönzött terroristáknak 2020-ban – írja a The Jerusalem Post. Ráadásul, ebben nincsenek benne azok, akiket korábban a Palesztin Hatóság foglalkoztatott, és így kerültek börtönbe, közben pedig ugyanúgy kapták a fizetésüket.

A Palesztin Médiafigyelő riportja szerint a Palesztin Hatóság megpróbálta elrejteni a kifizetéseket a nemzetközi szervezetek elől.

2018-2019-ben a „fegyházügyi minisztériumon” keresztül fizették ki az összegeket, de 2020-ra megszüntették ezt a kifizetési kategóriát, és a Palesztin Felszabadítási Szervezeten keresztül fizettek a terroristáknak, éppen úgy, ahogy 2015-2017 között.

Ez azért előnyös, mert amíg a Palesztin Hatóság támogatásokat kap a nemzetközi szervezetektől, tehát elszámoltatható, a Palesztin Felszabadítási Szervezettel szemben nincsenek átláthatósági követelések.

A Palesztin Hatóság egy „mártíralapot” is fenntart azoknak a családtagoknak, akiknek rokonát terrortámadás közben érte a halál. Ez havi fizetést, ingyenes oktatást, biztosítást és egészségügyi ellátást is magában foglal.

2020 december 30-ától a Palesztin Hatóság már nem használhatná az izraeli bankokat terrorfinanszírozásra egy új terrorellenes törvény miatt, ezért várhatóan továbbra is a Palesztin Felszabadítási Szervezeten keresztül áramlik majd a pénz.

„Ha a nemzetközi szervezetek továbbra is pénzelik a Palesztin Hatóságot, akkor ezzel együtt az átláthatatlan Palesztin Felszabadítási Szervezetet is finanszírozzák”

– mondta a Palesztin Médiafigyelő. A szervezet az egyetlen megoldásnak azt látja, ha a Palesztin Felszabadítási Szervezet költségvetését is átláthatóvá teszik.

Egy 2018-as törvény szerint Izrael minden évben levonja az adókból és a vámokból a palesztinok által terrorfinanszírozásra költött összeget.

Abbász és a demokratikus választások

Annak ellenére, hogy mandátuma 10 éve lejárt, Abbász eltekintett az újabb választások kiírásától. Nagy Gabriella elemzése.