Hogyan vándorolnak terroristákhoz az EU-s pénzek?

Egy új izraeli kormányzati tanulmány szerint a palesztin civil szervezeteknek juttatott európai pénzek sok esetben a Hamászhoz jutnak, amelyből terrortámadásokat fizetnek, vagy zsidókat gyilkoló terroristák is kapnak belőle – írja az Israel Hayom.

Az európai kormányok és magánszemélyek által adományozott pénzek palesztin terrorszervezetekhez kerülnek – állapította meg az izraeli stratégiai ügyek minisztériuma egy új jelentésében. A tárca azután hozta nyilvánosságra a tanulmányt, hogy az Európai Unió nemrég bejelentette, olyan palesztin civil szervezeteket is hajlandó támogatni, amelyeknek akár terrorizmust támogató tagjai is vannak.

A jelentés szerint a palesztin aktivisták olyan módszert dolgoztak ki az európai pénzadományok megszerzéséhez, amely lehetővé teszi számukra, hogy a civil társadalmi munka mellett a terrorizmusra is jusson.

„A nyugati civil társadalmi szervezetekkel fenntartott kapcsolataik révén olyan pénzügyi támogatásokhoz jutnak, amelyet más módon nem kaphatnának meg”

-olvasható a dokumentumban.

Az Európai Unió szerint a palesztin terroristák is kaphatnak támogatást

Az EU képviselője, Sven Kuhn von Burgsdorff szerint azok a palesztinok is részesülhetnek az Unió támogatásaiban, akiket terrorcselekményekkel hoztak összefüggésbe.

Az elmúlt két évben a Shin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat számos olyan esetet tárt fel, amikor a Hamászhoz kerültek azok a pénzek, amelyeket a Gázai övezetben dolgozó palesztin segélyszervezetek kaptak, és ezeket a forrásokat Izrael elleni katonai célokra használta fel a terrorszervezet.

Jól példázza az említett gyakorlatot az az eset, hogy az Addameer nevű palesztin „civil szervezet” is kapott európai adományokat, amelynek egyik vezető tagja Samar Arbid, aki annak a terrorista sejtnek a vezetője volt, amely 2019 nyarán Danny Springben, Szamáriában megölte a 17 éves izraeli Rina Schnerbet, bátyját pedig megsebesítette.

Ennek a terrorista sejtnek más tagjai is azokból az európai pénzekből élnek, amelyek „civil szervezetekhez” érkeznek.

Múlt csütörtökön Izrael kifogásainak adott hangot Emmanuel Joffre-nak, az EU Izraelbe delegált képviselőjének a bejelentés miatt, amely szerint az EU tovább folytatja az ilyen adományok kifizetését.

A meggyilkolt Rina Scnerb apja, Eitan most csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely megpróbálja megakadályozni, hogy az EU-s támogatások eljussanak a terroristákhoz.

„Megdöbbenve tapasztaltam, hogy Samar Arbid tagja volt az Addameer civil szervezetnek. Hogyan lehetséges, hogy egy ember, aki a halálra esküdött fel, tagja egy emberi jogi szervezetnek? Hogyan lehetséges, hogy ők évekig többmillió euró segélyt kapnak az európai nemzetektől?”

– írta Eitan Schneib az európaiakhoz intézett nyílt levelében.

„Nincs kétségem afelől, hogy az európaiak nem támogatják a terrorizmust és az ártatlan emberek megölését. Mindamellett biztosan megértik, hogy a kapcsolat a palesztin civil csoportok és a terrorszervezetek között valóság, amelyet muszáj elítélni. Arra sürgetem önöket, hogy ne hunyjanak szemet, de engedjék magukat átverni. Ne adjanak segítő kezet, platformot és támogatást ezeknek a szervezeteknek”

tette hozzá a megölt lány apja.

„Az EU adta a nyomást a palesztin gőzhengernek. Az Addameer szervezethez került eurómilliók jól mutatják az EU döntése jelentette veszélyt. Ez egy veszélyes precedens”

– közölte az ügyben Gilad Erdan, a stratégiai ügyek minisztere.

Franciaország kemény EU-s választ sürget az annektálás ellen

Franciaország sürgeti az Európai Uniót, hogy kemény válaszreakciót adjanak Izraelnek, amennyiben a ciszjordániai annektálás megtörténik – számol be a Jerusalem Post.