Franciaország kemény EU-s választ sürget az annektálás ellen

Franciaország sürgeti az Európai Uniót, hogy kemény válaszreakciót adjanak Izraelnek, amennyiben a ciszjordániai annektálás megtörténik – számol be a Jerusalem Post.

Belgium, Írország és Luxemburg Franciaországhoz hasonlóan kemény gazdasági szakciókat helyezett kilátásba Izrael ellen, derül ki az országokat képviselő diplomaták közléséből. Kollektív, az egész Uniót érintő szankciókhoz azonban minden tagország egyetértése szüksége.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő korábban azt jelezte, hogy a kormánya elé júliusban kerül a ciszjordániai Jordán-völgye és az izraeli telepek annektálása, melyre az amerikai béketerv biztosít lehetőséget Izrael számára. A palesztinok korábban felháborodásukat fejezték ki az annektálás kérdésében.

Az EU képviselői egyelőre nem tudatták, milyen szankciókról lehet szó.

Az Unió eljárásjoga szerint az Unió tagországainak az Európai Bizottságot és az EU külügyi bizottságát kell felkérniük, hogy vázolja az esetleges megoldásokat.

Ahhoz, hogy az EU egységesen ítélje el Izraelt, olyan tagországok támogatását is meg kellene szereznie, mint Magyarország és Csehország, akik korábban minden hasonló kezdeményezést megakadályoztak.

Az EU szóvivője hétfőn nem kommentálta az Unió belső ügyének tekinthető megbeszélést, azonban elmondta, hogy „az annektálás nemzetközi jogba ütközik és amennyiben megvalósul, úgy az EU megteszi a szükséges lépéseket.”

Az EU Izrael egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, emellett Izrael a Horizon 2020 nevű, mintegy 80 milliárd euró értékű kutatási és innovációs programban is az EU partnere.

Az EU külpolitikáért felelős vezetője, Josep Borrell szerint a februárban bemutatott amerikai béketerv „nincs összhangban a nemzetközi szabályokkal és amennyiben megvalósul, nem hagyható szó nélkül.”

A Franciaországot, Belgiumot, Luxemburgot és Írországot képviselő diplomaták szerint „fontos megnézni, mit jelent az annektálás a nemzetközi jogban.”

A palesztinok és sok ország a ciszjordániai zsidó telepeket illegálisnak tekintik. Izrael ezt biztonsági, történelmi, bibliai és politikai okokból is vitatja.