Az Európai Unió szerint a palesztin terroristák is kaphatnak támogatást

Sven Kuhn von Burgsdorff, az EU Ciszjordánia és Gáza ügyeiben illetékes képviselője szerint azok a palesztinok is részesülhetnek az Unió által finanszírozott támogatásokban, akiket terrorcselekményekkel hoztak összefüggésbe.

„Miközben csoportok és szervezetek, amelyeket terrorista cselekményekkel hoztak összefüggésbe, nem részesülhetnek az Unió támogatásából, egyének hasonló cselekményekkel igen, amennyiben ezen személyek nem szerepelnek az EU tiltólistáján” – áll a képviselő március 30-i közleményében.

A tiltólista olyan személyeket és csoportokat tartalmaz, amelyeket terrorista cselekményekkel hoztak összefüggésbe. A listát fél évente felülvizsgálják – írja az i24News izraeli hírportál.

A dokumentum kimondja, hogy miközben figyelembe veszi az Unió tiltását a terrorizmus finanszírozására vonatkozóan, az EU nem kér semmilyen társadalmi szervezetet politikai nézetének megváltoztatására és nem tesz különbséget a palesztin politikai nézetek között, valamint nem diszkriminál természetes személyek között a politikai nézeteik miatt.

Von Burgsdorff üzenete azután érkezett, hogy palesztin nem-kormányzati szervezetek hónapok óta azt követelik, hogy az EU ne csak azokat a szervezeteket támogassa, amelyek bizonyíthatóan nem kötődnek a terrorizmushoz.

Az izraeli külügyminisztérium felháborodásának adott hangot az EU döntésével kapcsolatban és behívatta az Unió képviselőjét, hogy tisztázza von Burgsdorff levelének tartalmát.

„A levél rendkívül érzékenyen érint bennünket, hiszen nem veszi figyelembe a megállapodásainkat az Európai Unióval, ezért határozott válaszra számíthatnak” – idézi a The Times of Israel az izraeli külügyminisztérium szóvivőjét.