Izrael több ezer adag vakcinát ad a palesztinoknak

Izrael koronavírus-vakcinák ezreit juttatta el a Palesztin Hatósághoz, Magyarországnak, a Cseh Köztársaságnak, Guatemalának és Hondurasnak, csatlakozva számos más olyan országhoz, amelyek sikeresen beoltják lakosságukat, és most másoknak nyújtanak segítséget felesleg felhasználásával – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Izraelt számos nemzetközi bírálat érte, amiért nem terjesztette ki sikeres oltóprogramját a palesztinokra a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken.

Izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a korábbi megállapodások és a nemzetközi jog értelmében erre az ország nem köteles.

Az Axios beszámolt arról, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kérte Izraelt, hogy adjon át oltásokat a palesztinoknak.

„Az izraeli sikeres oltási kampány és annak világméretű vezető szerepe miatt a lakosság oltása terén Izrael számos országtól kapott segítségkérést, hogy adjunk vakcinákat”

– áll Benjamin Netanjahu miniszterelnök keddi közleményében.

„Izrael nem maga gyártja a vakcinákat, így az Izrael által megrendelt mennyiségek saját lakosságának oltására szolgálnak; nem várható jelentős segítségnyújtás legalább addig nem, amíg az oltási kampány Izraelben le nem zárul”– áll a miniszterelnök közleményben.

„Ennek ellenére az elmúlt hónapban korlátozott mennyiségű fel nem használt oltóanyag halmozódott fel; ezért úgy döntöttünk, hogy segítséget nyújtunk a Palesztin Hatóság orvosainak és azoknak az országoknak, amelyek jelképes mennyiségű oltóanyagot kértek Izraeltől.”

Az országokat Netanjahu ugyan nem nevezte meg, de a Reuters szerint Honduras, Guatemala, Magyarország és Csehország is részesülhet az Izrael által adott vakcinákból. Honduras és Guatemala egyenként 5-5 ezer adagot kaptak, Csehország pedig azt mondta, hogy több ezer adagot kapott Izraeltől és más országoktól.

Ezek az országok vagy Jeruzsálembe költözték nagykövetségeiket, vagy diplomáciai képviseletet nyitottak ott, illetve azt mondták, hogy bővíteni fogják diplomáciai jelenlétüket Jeruzsálemben.

Számos ország, így például Kína, mely sikeres oltási programot hajt végre, ad át többlet vakcinájából más országoknak.

Csehország ötezer adag Moderna-vakcinát kapott Izraeltől

A gesztus része annak a kampánynak, melyben Izrael százezer dózis Moderna-oltóanyagot ajándékoz 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért.