Bernie Sanders szerint Izrael nem küld elég vakcinát a palesztinoknak

Bernie Sanders amerikai szenátor kritizálta az izraeli kormányt, amiért a palesztinok helyett külföldi szövetségeseik számára biztosították az oltást – írja a The Jerusalem Post.

Sanders a New York Times tweetjére válaszolt, ami azt állította, hogy

“Izrael távoli országok számára eljuttatott vakcinaadományaival felidegesítette a palesztinokat, akik szerint Izrael a felelős a megszállt területeken élők egészségéért, ahol kevésbé elérhető az oltás.”

A demokrata szenátor, aki korábban az elnöki posztért is versenyzett, azt állította egy tweetben, hogy

“Izrael a felelős az irányítása alatt élő emberek egészségéért.  Felháborító, hogy Netanjahu a maradék vakcináit a külföldi szövetségeseinek adja jutalmul, amíg ilyen sok palesztin vár az oltásra a megszállt területeken.”

Amikor Izrael megkezdte oltási programját a tavalyi év végén, több aktivista és külföldi médium is kritizálta az országot azért, mert a palesztinokat nem kezdték el oltani. Azzal érveltek, hogy a nemzetközi törvények értelmében Izrael egy “megszálló hatalom” és kötelező lenne beoltania a palesztin területen élőket.

A zsidó állam azt válaszolta, hogy az Oslo-i megegyezés értelmében a Palesztin Hatóság felelős a lakossága egészségügyi ellátásáért, amibe a beoltatás is beletartozik. A jogi helyzet ellenére a kormány így is több ezer vakcinát küldött a Palesztin Hatóság számára, valamint segített az oroszok által adományozott Szputnyik V vakcinák eljuttatásában a területre.

Múlt héten Netanjahu azt mondta, hogy Izrael és a palesztinok “ugyanabban a járványügyi hatósugárban vannak.”

“Egyértelműen érdekünkben áll, hogy ne keljenek át betegségek, és beteg emberek a Palesztin Hatósággal és a Gázával közös határainkon” – mondta a Netanjahu az izraeli katonai rádiónak.

Vakcinákat küld Izrael a Palesztin Hatóságnak

Humanitárius céllal koronavírus-elleni vakcinát küldött a zsidó állam a Palesztin Hatóság részére.