Vakcinákat küld Izrael a Palesztin Hatóságnak

Több tucat vakcinát küldött Izrael a Palesztin Hatóságnak, a hírt egy palesztin tisztviselő is megerősítette. A tisztviselő szerint az oltóanyag humanitárius céllal érkezett, nem a palesztin vezetőknek, és azt is elmondta: a WHO segít nekik több különféle vakcina beszerzésében – írja a The Jerusalem Post.

A Palesztin Hatóság maga is rendelt oltóanyagot a brit-svéd AstraZenecától, és Oroszországból is, a Sputnik V vakcinából. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az első adagok februárban érkezhetnek meg.

A Palesztin Hatóság először a hét elején érdeklődött Izraelnél a koronavírus elleni vakcinák miatt, az oltóanyag még a hét elején célba ért, de egyelőre nem használták fel. A miniszterelnöki iroda egyelőre nem kommentálta az izraeli vakcinák érkezését.

Az Oslói Egyezmény 17-es cikkelye szerint a Palesztin Hatóság felelős a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinok egészségügyi ellátásáért. Izrael már megkezdte a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok átoltását.

Megtiltotta a zsidók sábeszi beoltását az izraeli főrabbi

David Lau mostani döntése ellenére a minisztérium engedélyezi a sábeszi oltásokat, arra hivatkozva, hogy a koronavírusnak új mutációja lépett fel, így fontos, hogy minél gyorsabban, minél többek beoltassák magukat.