Kelet-afrikai nagykövetségek támadására készülhet Irán

Egy meg nem nevezett kelet-afrikai országban iráni ügynökök leselkedtek Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetsége körül – írja a The Times of Israel. Az ügynököket letartóztatták, így derült ki, hogy terrortámadást készítettek elő. Közülük többen kettős állampolgárok voltak, egy európai ország állampolgárságát is felvették.

Irán Mohszan Farizade atomtudós, és Kasszem Szolejmáni, a Forradalmi Gárda parancsnokának haláláért állna bosszút a terrortámadással. Farizade halála miatt Izraelt okolják, és bosszút esküdtek az ország ellen.

Pénteken az újdelhi izraeli nagykövetség előtt robbant fel egy pokolgép, amiben ugyan senki nem sérült meg, a környéken álló három autó viszont megrongálódott. Az izraeli hatóságok terrortámadásként kezelik az esetet, a robbanás helyszínén pedig egy kézzel írt cetlit találtak, amin az „India Hezbollah” felirat szerepelt.

A indiai rendőrség iráni állampolgárokat hallgatott ki az eset miatt.

Nem ez az első hasonló eset: 2012-ben az izraeli védelmi attasé felesége is megsérült egy robbantásos merényletben, ami mögött szintén Iránt sejtették, és ugyanazon a napon egy Grúziában lévő izraeli diplomata autójában is bombát találtak. Három nappal később néhány iráni véletlenül felrobbantotta a saját házát Thaiföldön.

Szeptemberben a Politico arról számolt be, hogy Irán merényletet tervez a dél-afrikai amerikai nagykövet ellen Szolejmáni halála miatt.

Irán tagadta a vádakat. Korábban már rakétákat lőttek az Egyesült Államok iraki bázisai felé, amire az USA nem reagált.

Iráni tábornok: porig romboljuk Tel-Avivot, ha Izrael rossz lépést tesz

Egy iráni tábornok elhessegette az izraeli önvédelemre vonatkozó figyelmeztetéseket és „Haifa és Tel-Aviv” elpusztításával fenyegetőzött.