A Fatah és a Hamász közösen indulhat a választáson?

A Fatah néhány képviselője meglepődött a hír hallatán.

Mahmúd Abbász pártjának, a Fatahnak a képviselői ellenzik az ötletet, miszerint közös listán indulnának a Hamásszal a májusi parlamenti választásokon – számol be róla a The Jerusalem Post. Az elmúlt napokban Fatah-közeli források nem zárták ki a közös lista lehetőségét.

Nasser al-Qudwa, a Fatah Központi Bizottságának tagja – és egyúttal Jasszer Arafat unokaöccse – viszont cáfolta, hogy közösen indulna a két párt.

Al-Qudwa szerint a döntés nem lenne demokratikus, és személyes érdekeket helyezne a palesztin emberek érdekei elé. Más képviselők meglepődtek, hiszen a két pártot széles politikai és ideológiai különbségek választják el egymástól.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohammad Shtayyeh pedig azzal okozott meglepetést a Fatahban, hogy bejelentette: a 85 éves Mahmúd Abbász lesz a párt jelöltje a július 31-ei elnökválasztáson. A Fatah Forradalmi Tanácsának egyik tagja szerint a párton belül sokan úgy gondolják, Abbásznak teret kellene engednie másoknak is az elnöki pozícióért folyó harcban. Hozzátette: ha a Fatah szövetkezne a Hamásszal, akkor a pártból sokan inkább függetlenként indulnának a választáson, ezért a két párt jobban tenné, ha inkább a választások után kötne szövetséget, egyfajta nemzeti egységkormányként.

A Fatah és a Hamász vezetői februárban, Kairóban tárgyalnak az esetleges szövetségről. A koalíció azért is lehet jó ötlet a Fatah számára, hogy Mahmúd Abbász legnagyobb ellenfele, Mohammad Dahlan ne érhessen el jó eredményt a parlamenti választásokon.

Egy palesztin politikai elemző szerint a Fatah már eleve válságban van, ezt a válságot pedig fokozná egy szövetség a Hamásszal, hiszen abból a Hamász jönne ki jól. Saleh Rafat, a parlament Végrehajtó Bizottságának tagja szerint ráadásul a pártszövetség mélyebbre ásná az árkot Ciszjordánia és a Gázai Övezet között.

Abbász ellenfele nem indulhat a választáson

A civakodás volt az egyik oka, hogy a regnáló elit 2006-ban elveszítette a választásokat a Hamásszal szemben.