Abbász ellenfele nem indulhat a választáson

A civakodás volt az egyik oka, hogy a regnáló elit 2006-ban elveszítette a választásokat a Hamásszal szemben.

Mohamed Dahlan nem indulhat a következő palesztin elnökválasztáson, mert bűncselekményt követett el – idézi két palesztin tisztviselő közleményét a The Jerusalem Post. Dahlan hívei eközben örömmel fogadták, hogy Mahmúd Abbász új választást írt ki, és jelezték, hogy részt vennének. Dahlant egy független listán indítanák, ha a Fatah listáján nem indulhat priusza miatt. A palesztin törvényhozást május 22-én, a palesztin elnököt július 31-én választják meg.

A lap emlékeztet arra, hogy a 2006-os választásokat éppen a belharcok miatt veszítette el a Fatah a Hamásszal szemben.

A Palesztin Hatóság ramallahi bírósága 2016-ban mondta ki bűnösnek Dahlant (távollétében), és ítélte három év börtönre egy 16 millió dolláros sikkasztás miatt. Dahlan tagadta a vádakat. Ráadásul, a Palesztin Hatóság szerint Dahlan az Egyesült Arab Emírségek ügynöke. A politikus azóta ott él, hogy tíz évvel ezelőtt megromlott a viszonya Abbásszal, ráadásul az arab média úgy kezeli őt, mint az Egyesült Arab Emírségek koronahercegének, Mohammed bin Zayednek a tanácsadóját. A Fatahból egyébként amiatt tiltották ki, hogy összefüggésbe hozták a nevét Jasszer Arafat 2004-es meggyilkolásával.

A hívei Mahmúd Abbász utódját látják Dahlanban, aki az elmúlt évtizedben az elnök fő politikai ellenfelévé nőtte ki magát. Az elmúlt hetekben több Dahlan-szimpatizánst is letartóztattak, akik katonai csoportokat szerveztek három menekülttáborban Ramallah, Náblusz és Dzsenín közelében. A Fatah gázai szárnyában szintén sokan támogatják őt, a Palesztin Hatóság egyik tisztviselője viszont azt mondta, ha Ciszjordániába jön, börtönbe fogják zárni.

Ghasszán Dzsadallah, a Fatah disszidens csoportjának egyik tagja szerint a Fatah jobban tenné, ha egy egyesült listán indulna a választásokon, különben Dahlan hívei miatt nagyon sok szavazatot veszíthetnek. Szufián Abu Zaida, a Fatah gázai vezetője egyetértett Dzsadallahhal, és szintén arra törekszik, hogy a Fatah egy egyesült listán induljon a választásokon. „Ha ez nem lehetséges, akkor a vezetőket és a kádereket független listán indítjuk” – mondta Abu Zaida.

Mi lesz, ha Mahmúd Abbász egy nap távozik a Palesztin Hatóság éléről?

Kutatók szerint Izrael készen áll, hogy megakadályozza a Hamász lehetséges hatalomátvételi kísérletét a Palesztin Hatóság területén.