Mi lesz ha a Hamász nyeri a palesztin választásokat?

15 éve először választhatnak a palesztinok, azonban a szakértők attól tartanak, hogy sokan a terrorszervezetre fognak voksolni. 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke 15 év után kitűzte az első palesztin választások időpontját. Szakértők szerint, ha a Hamász alakíthat kormányt, azt a nemzetközi szervezetek nem fogják elismerni – írja a The Jerusalem Post.

A Hamász-vezette Palesztin Hatóság a 2006-os választások után alakíthatott kormányt, de szembe kellett néznie azzal is, hogy a nyugati országok megvonták a segélyeket a palesztinoktól, a Palesztin Hatóság pedig emiatt nem tudta fizetni több mint 160 ezer alkalmazottját.

Washington azt követeli, hogy a Hamász feltétel nélkül ismerje el Izrael állam létezését, tartsa be a korábbi diplomáciai megállapodásokat, és hagyjon fel az erőszakos cselekményekkel.

Ghassan Khatib, a Birzeit Egyetem politikatudományi professzora kételkedik abban, hogy egy újabb Hamász-vezette kormányt elismernének a nemzetközi szervezetek, vagy külföldről segélyt küldenének nekik. A 2006-os választásokat hozta fel példaként, amikor ugyan a Hamász alakíthatott kormányt, a segélyszállítmányok mégis a Fatahon keresztül érkeztek a területre. Khatib erre számít idén is.

Khatib hozzátette: a Hamász-vezette kormány politikai szempontból jól jönne Izraelnek, mert igazolná azt, hogy a palesztinok képtelenek a kompromisszumra a területi vitákkal kapcsolatban. Egy Hamász-kormánnyal szemben senkinek nem jutna eszébe Izrael nyakába varrni a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy nem jutnak előrébb a tárgyalások.

A Fatah és a Hamász nem zárta ki annak lehetőségét, hogy közös listán induljanak a május 22-ei parlamenti választáson.

A jenini arab-amerikai egyetem politikatudományi professzora, Ayman Yousef szerint viszont a közös lista elképzelhetetlen. „A témát odadobhatták a médiának gumicsontként, hiszen mindkét párt széles szavazótáborral rendelkezik” – mondta Yousef. A szakértő szerint a palesztin emberek érdeke a külön lista, hiszen így teret hagynak egy esetleges harmadik erő felemelkedésének. Egy közös lista kizárná ezt a lehetőséget, különösen a független politikusok kerülnének nehéz helyzetbe.

Yousef szerint a Hamász győzelme politikai zsarolást vonna maga után, hiszen, ha a Hamász nem ismerné el Izrael államot, nem kapnának segélyszállítmányokat, és a nemzetközi szervezetek sem ismernék el legitimnek a kormányt. Ha közös listán indulnának a Fatahhal, akkor pedig a Fatah is ebbe a csapdába eshet.

Benjamin Weinthal izraeli-amerikai elemző szerint ezért veszélyes lenne a közös lista. Weinthal is egyértelműnek tartja, hogy a Hamász-vezette kormányt nem ismernék el a nemzetközi szervezetek, hiszen az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. Ugyanakkor azt is elmondta: ha teljesítik a Washington által is elvárt három feltételt, akkor Izrael szívesen leülne velük tárgyalni. Hozzátette: nem erre a forgatókönyvre számít, valószínűleg a Hamász továbbra is ugyanaz az antiszemita, dzsihadista terrorszervezet marad, ami eddig is volt.

Dr. Hussam al-Dajani, az Ummah Egyetem politikatudományi professzora szerint a válasz nem egyértelmű arra kérdésre, mi történne egy Hamász-vezette kormány esetében.

„A Hamász is okosabb, mint 2006-ban, és most nem is a Bush-adminisztrációval, hanem Joe Biden kormányával néz szembe. Bidennek érdeke a régió stabilitása, és a Hamász része a régió stabilitásának” – mondta Dajani.

Hozzátette: azt várja, hogy a Hamász nem olyan listával fog indulni, mint 2006-ban, inkább másod- és harmadvonalas technokratákat, és függetleneket indít, hogy a nemzetközi szervezetek szemében elfogadhatóbbnak tűnjön. Dajani szerint a nemzetközi szervezeteknek is esélyt kellene adniuk a Hamásznak, és úgy kellene tekinteni rájuk, mint a megoldás részére, nem úgy, mint problémára.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Abbász ellenfele nem indulhat a választáson

A civakodás volt az egyik oka, hogy a regnáló elit 2006-ban elveszítette a választásokat a Hamásszal szemben.