Izrael nem áll meg: több száz új lakást építenek Júda-Somronban

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasítást adott Júda-Somronban több száz új lakás felépítésének előmozdítására – jelentette a Jediót Ahronót az MTI szerint.

Az izraeli hatóságok Júda-Somronban, az ősi zsidó területeken több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket.

A további fejlesztésre megjelölt 850 otthon közül 500 már a végső jóváhagyás fázisában található.

Az intézkedés csak néhány nappal előzi meg Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatását, aki összhangban a Demokrata Párt új, anticionizmus felé hajló irányával, várhatóan ellenezni fogja az izraeli építkezéseket Júda-Somronban, arra hivatkozva, hogy a „nemzetközi jog” szerint tilos civil lakosságot telepíteni megszállt területre.

Júda-Somron polgári igazgatásának legfőbb tervező bizottsága fog dönteni következő ülésén a különböző szakaszokban lévő építkezések folytatásáról.

Az 500, már végső építési fázisába jutott lakás Karnéj Somronban, Bét Elben, Oranitban, Givat Zeévben és Itamarban található. Száz új lakást Tal Menasében húznak fel, ahol a múlt hónapban egy palesztin terrorista megölt egy, a közeli erdőben sportoló izraeli nőt.

A bejelentés erősítheti Netanjahu helyzetét a jobboldali telepesek körében a március végén esedékes parlamenti választások előtt, de ugyanakkor a kormányfő magára haragíthatja vele Joe Biden megválasztott amerikai elnököt, aki a múltban ellenezte a júda-somroni izraeli települések bővítését.

Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban foglalta el a területet Jordániától.

A terrorizmust finanszírozó Palesztin Hatóság az izraeli települések építését a kérdéses területen a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik.

A Hatóság külügyminisztériuma elítélte a telepek bővítésének bejelentését, és azzal vádolta Izraelt, hogy „versenyt fut az idővel” amikor Donald Trump távozása előtt meghozza ezt a döntést.

Donald Trump kormánya szakított az amerikai diplomáciai hagyományokkal, soha nem látott támogatást nyújtott Izraelnek, és a többi közt beszüntette a telepes építkezések amerikai bírálatát. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly, már Biden győzelme után, az első vezető amerikai diplomataként ellátogatott egy ciszjordániai településre.

Biden külpolitikai csapata egyre inkább Obamáéhoz kezd hasonlítani

Netanjahu nemzetbiztonsági bizottságában egyre többet aggódnak „Obama embereinek” bővülő listája miatt.

(Címlapképünk illusztráció).