Akiknek fontosabb a terror, mint a rákos gyerekek ellátása

A Palesztin Hatóság nem engedélyezi a továbbiakban egy hétéves palesztin gyermek, Majed Muhammad Majed Al-Sha’er kezelését az izraeli Ichilov kórházban, helyette inkább a terroristák kifizetését követeli — közölte a Palestinian Media Watch (PMW) evű, palesztin médiát szemléző oldal.

Mint azt korábban lapunk is megírta, a Palesztin Hatóság súlyos pénzügyi nehézségekkel néz szembe, mióta Izrael az úgynevezett „terrorfizetések” — azaz a zsidókat gyilkoló palesztin terroristáknak és családjaiknak járó busás honorárium — összegét nem adja át a Hatóságnak, és ezért a palesztin entitás visszautasította, hogy bármilyen összeget elfogadjanak az izraeliektől, amíg nem a teljes összeget kapják.

Az Izrael által begyűjtött palesztin adó a Palesztin Hatóság havi költségvetésének mintegy felét tette ki.

Már korábban is felmerült, hogy ez súlyos nehézségeket okoz majd a palesztin egészségügy terén, ám most egy konkrét eset is napvilágot látott.

Majed Muhammadot 2015-ben diagnosztizálták leukémiával, és a fiút Izraelben látták el. Apja szerint

„a megszállt belső területekre [azaz Izraelbe — a szerk.] vitték, miután beteg lett. Ott teljes ellátást kapott, és jól fogadta a kezelést. Az orvosok azt mondták, hogy félévente ellenőrizni kell ahhoz, hogy sikeres legyen a kezelés”.

Azonban a Palesztin Hatóság elutasította fiának következő izraeli látogatására vonatkozó engedélykérelmét, ugyanis Mahmúd Abbász palesztin elnök leállította az ilyen utakat, amíg Izrael nem fizeti ki a teljes, Palesztin Hatóságnak járó összegeket.

A PMW hozzáteszi, hogy korábban évente több ezer palesztin kapott ellátást izraeli kórházakban, ám a Hatóság legutóbbi döntése egyértelműen mutatja:

a palesztin entitásnak inkább fontos a terroristák támogatása, mint lakosainak egészségügyi ellátása.

A tiltás egyébként láthatóan csak a hétköznapi palesztinokra vonatkozik, ugyanis a portál szerint egyes palesztin vezetők, mint Jibril Rajoub továbbra is jogosultak az izraeli kezelésekre, történetesen pont a szóban forgó Ichilov kórházban.

A beteg fiú apja felhívást tett közzé a palesztin médiában, hogy Abbász engedélyezze fiának kiutazását — ennek megtörténtéről azonban egyelőre nincsen hír.

A döntést annak ellenére hozták meg, hogy az Ichilov az egyetlen kórház az Egyesült Államokon kívül, ahol jó eséllyel tudják kezelni a leukémiás betegeket.

Bíróság elé állítaná Trumpot a Palesztin Hatóság minisztere

Atef Abu Saif szerint Donald Trump amerikai elnök „cionistább, mint az izraeliek”.