Összeroppanhat a palesztin gazdaság?

Az ENSZ szerint a Palesztin Hatóság „példátlan” kihívásokkal néz szembe, ami „egész Ciszjordánia stabilitását veszélyeztetik”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök rendkívüli találkozót hívott össze az ügyben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Móse Káhlon pénzügyminiszter rendkívüli tanácskozást tartottak vasárnap, hogy megoldást találjanak az erősen küszködő palesztin gazdaság problémájának orvoslására — számolt be róla a Channel 12 News, izraeli televíziócsatorna.

Az i24NEWS információi szerint izraeli törvényalkotók aggódnak, hogy a Palesztin Hatóság az összeomlás szélén áll, mivel az úgynevezett „terrorfizetések” összegének adóbevételeikből való levonása nyomán Mahmud Abbász elnök úgy döntött, semmilyen zsidó állam által begyűjtött adót nem fogad el a jövőben, és ezzel óriási összeg esett ki költségvetéséből (lévén, hogy a bebörtönzött, illetve elhunyt palesztin terroristáknak és családjaiknak továbbra is folyósítja a fent említett kifizetéseket.)

Az adóbevételekből levont összeg 500 millió sékelre, azaz közel 40 milliárd forintnyi összegre rúgott, ennyire becsülték ugyanis 2018 folyamán a Palesztin Hatóság által terroristáknak és családjaiknak folyósított összeg mértékét.

Az Izrael által begyűjtött palesztin adó a Palesztin Hatóság havi költségvetésének mintegy felét teszi ki.

Netanyahu és Káhlon a hírek szerint többek között arról tárgyaltak, hogy próbálják-e meggyőzni Abbászt, fogadja el a kifizetéseket. Egy nappal a megbeszélés előtt Káhlon a Palesztin Hatóság tisztviselőivel találkozott, hogy a pénzügyi válságról tárgyaljanak.

A jelenlegi állás szerint a Palesztin Hatóság mindaddig semmit sem hajlandó elfogadni az Izrael által beszedett palesztin adókból, amíg az a teljes összeget (a terrorfizetések összegével együtt) nem hajlandó folyósítani számára.

Izrael levonja a terroristák fizetését a palesztinoknak járó segélyből

42 millió sékelt vonnak meg a Palesztin Hatóságtól.

Mindez azonban rendkívül nehéz anyagi helyzetet hozott létre, főleg annak fényében, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok is befagyasztotta a palesztinok segélyeinek egy részét a béketervhez való ellenséges hozzáállásuk miatt.

Az Arab Liga elkötelezte magát a küszködő Palesztin Hatóság megsegítésére havi 100 millió dollárral (29 milliárd forint), hogy ellensúlyozza az Izrael által visszatartott, költségvetésből kieső összeget.

Az ENSZ által csütörtökön kiadott jelentés arra figyelmeztet, a palesztin vezetés „példátlan” pénzügyi, humanitárius és politikai kihívásokkal néz szembe, melyek „veszélyeztetik Ciszjordániát és a palesztin államalakítási erőfeszítések túlélését.” A dokumentum szerint a helyzet kialakulásához többek között a gázai határkorlátozások, a Hamasz-uralom, és a belső palesztin megosztottság is hozzájárult.

Bár a krízissel kapcsolatban azonnali, kiemelkedő javulást érhetne el a palesztin vezetés, ha egyszerűen elfogadná Izrael által beszedett adóit, és tartózkodna elítélt terroristáinak busás jutalmazásától, ehelyett inkább úgy döntenek, nem változtatnak a helyzeten.