Izrael levonja a terroristák fizetését a palesztinoknak járó segélyből

Izrael nem akar terroristákat szponzorálni, ezért milliókkal kevesebb összeget utalnak a Palesztin Hatóságnak.

„Nem fizetünk terroristáknak. Van nemzeti büszkeségünk és létezik igazság is a földön. Nem fogadhatjuk el, hogy palesztin terroristáknak adjanak juttatásokat a tőlünk kapott összegekből”

— magyarázta döntését Mose Kahlon pénzügyminizster miután vasárnap este aláírta az adóvisszatérítései javaslatot, mely 42 millió sékellel (3,3 miliárd forint) vonná meg a Palesztin Hatóságnak járó összeget.

Egy 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió sékelt utal át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó, palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményekből. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak.

Politikai viták miatt Izrael a múltban már visszatartotta a kifizetéseket, most pedig jelentős összeggel utal majd kevesebbet. Izraeli jelentések szerint ez ebben az évben meghaladhatja az 504 millió sékelt is. Minderre Izraelnek az ad jogi lehetőséget, hogy az összeg egy részéből a Palesztin Hatóság terroristáknak ad fizetést.

Pár hete Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője elutasította a teljes adóbevétel összegét arra reagálva, hogy Jeruzsálem levonná a palesztin kormánynak átutalt pénzekből az elítélt „szabadságharcosoknak” és családjaiknak folyósított bérek összegét. Ezzel a lépéssel a Palesztin Hatóság havi jövedelme nagy részének elutasításával a pénzügyi összeomlást is kockáztathatja — állítják a szakértők.