Biden külpolitikai csapata egyre inkább Obamáéhoz kezd hasonlítani

Netanjahu nemzetbiztonsági bizottságában egyre többet aggódnak „Obama embereinek” bővülő listája miatt.

Izrael a hírek szerint aggódik, hogy a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás korábbi tárgyalója, Wendy Sherman is tagja lesz Joe Biden külüggyel foglalkozó csapatának. Sherman Barack Obama alatt is többször került szembe Netanjahuval Irán és az izraeli-palesztin konfliktus ügyében – írja a Times of Israel.

A második Obama adminisztrációban külügyminiszterként dolgozó John Kerry, Biden elnöksége során a környezetvédelemmel foglalkozhat, míg a volt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Susan Rice a Fehér Ház belpolitikai tanácsának igazgatója lehet.

Az iráni tárgyalásokban szintén részt vevő, és Netanjahu kormányzását gyakran kritizáló Jake Sullivanből pedig nemzetbiztonsági tanácsadó lesz.

Az Axios szerint Netanjahu nemzetbiztonsági bizottságában egyre többet aggódnak „Obama embereinek” bővülő listája miatt.

Izrael amerikai nagykövete, Ron Dermer azt mondta Washingtonban, hogy kevésbé aggódik Kerry és Rice miatt, mivel úgy néz ki, ők nem fognak közel-keleti ügyekkel foglalkozni. Szintén nem aggódik Blinken és Sullivan miatt mivel ők Izrael barát hírében állnak. Sherman személye azonban kétséges, mivel ő lesz a felelős Iránért, és ő a múltban többször fogalmazott meg olyan álláspontot, amely szembe ment az izraeli érdekekkel.

Dermer és Netanjahu is hibának tartja, hogy Biden vissza akar térni az iráni nukleáris megállapodáshoz, amiből Donald Trump 2017-ben kilépett.

Biden korábban azt mondta, hogy csak akkor térnek vissza a megállapodáshoz, ha Irán elkezdi ismét betartani az alkuba foglalt feltételeket. Azt is jelezték a demokraták, hogy újratárgyalnák a megállapodást.

Teherán viszont a héten megerősítette, hogy nem fogja újratárgyalni az eredeti alkut. Közben az urándúsítást már 20 százalékon végzik, ami ellene megy a megállapodásban foglaltaknak.

Netanjahu többször is kifejezte tiltakozását Obama kormányával szemben, amiért az engedményeket tett és tárgyalt a világ legnagyobb terror szponzorával.

Trumppal kapcsolatban viszont nem voltak panaszai: a republikánus elnök kiléptette Amerikát az iráni megállapodásból, és egy olyan béketervet képzelt el, ami elismeri Izrael fennhatóságát Júdea és Szamária zsidó települései felett.

Izrael nehéz helyzetbe kerülhet, ha Trump öröksége beleértve a közel-keleti megállapodások félre lesz tolva a szerda esti eseményekre hivatkozva.

Netanjahu a támadást „szégyenteljesnek” titulálta, Trumpot viszont „békecsinálónak” nevezte azért, ahogy az adminisztrációja sikerrel nyélbe ütötte az Ábrahám-egyezményeket.

Biden Irán-politikája nemcsak fenntarthatatlan, hanem veszélyes is lehet

A megválasztott elnök nem ígérheti meg idő előtt a szankciók feloldását, és le kell állítania az ország atomprogramját is.