Eltávolítaná Trumpot a Rágalmazásellenes Liga

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) az első nagy zsidó szervezet, amely Donald Trump eltávolítása mellett érvel – írja a JTA.

„Százéves történelmünk alatt az ADL még sosem tett felhívást, hogy eltávolítsanak egy amerikai elnököt, de a szerdai esemény megbocsáthatatlan” – nyilatkozta Jonathan Greenblatt, az ADL elnöke a szervezet munkatársainak írt levelében.

„Örökre úgy fognak emlékezni rá, mint az amerikai demokrácia legsötétebb napjára, és teljesen világos: Trump elnök nem alkalmas erre a hivatalra, és el kell távolítani”.

Mint a JTA hozzáteszi, az ADL dolga alapvetően a szélsőséges mozgalmak megfigyelése.

Greenblatt leveléhez jelentést csatolt a zavargásban részt vevők antiszemitákkal és szélsőjobboldaliakkal való kapcsolatáról.

Az ADL-t korábban többen kritizálták amiatt, hogy az Obama-kormányokban is szerepet kapó Greenblatt vezetése alatt egyértelműen demokrata kötődésű szervezetté vált.

Ki szólal fel az amerikai zsidók nevében az antiszemitizmus ellen?

Miután az angliai zsidó közösség összezárni látszik a Jeremy Corbyn vezette brit Munkáspárt ellenében, az amerikai zsidó közösség egyes oldalai még mindig fontosabbnak tartják saját politikai agendájukat a gyűlölettel szembeni fellépésnél.