Az amerikai külügyminiszter feloldott minden önkéntes korlátozást Tajvannal szemben

Az Egyesült Államok külügyminisztere szombaton bejelentette, hogy feloldott Tajvannal szemben minden önként vállalt külügyminisztériumi korlátozást, amelyeket Washington azért hozott, hogy Kína kedvében járjon.

A korlátozások a kapcsolatokat szűkítették amerikai és tajvani tisztségviselők között. Feloldásuk – jegyzi meg a Reuters hírügynökség – nagy valószínűséggel élezi majd a feszültséget Peking és Washington között.

Bár az Egyesült Államoknak – ahogy a legtöbb országnak – nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, fegyvereladásokkal támogatja a szigetet, amelyet Kína következetesen saját részének tekint.

Pompeo bejelentésében emlékeztetett arra, hogy az amerikai külügyminisztérium évtizedek óta korlátozza diplomatáinak és más tisztségviselőinek, hogy milyen kapcsolatot tarthatnak fenn tajvani kollégáikkal.

„Az Egyesült Államok ezt egyoldalúan határozta el azért, hogy Pekinget nyugtassa. Bejelentem, hogy feloldom az összes ilyen korlátozást. Az Egyesült Államok kormányzata kapcsolatokat tart fenn nem hivatalos partnerekkel szerte a világban, Tajvan sem kivétel”

– mondta Pompeo.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft a jövő héten Tajvanra utazik, hogy a sziget vezető tisztségviselőivel tárgyaljon. A hírre Peking csütörtökön úgy reagált, hogy Washington „a tűzzel játszik”.

Tokió Trumpéhoz hasonló Tajvan-politikát vár el Bidentől

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok demonstrálta, hogy kész megvédeni Tajvant egy esetleges kínai bekebelezési kísérlettel szemben.