Tokió Trumpéhoz hasonló Tajvan-politikát vár el Bidentől

Tokió Donald Trump leköszönő amerikai elnökéhez hasonló Tajvan-politikát vár el Joe Biden leendő elnöktől, mert attól tart, hogy Kína nemcsak Hongkonggal szemben lesz agresszív, hanem következő lépésként a saját tartományának tekintett, de gyakorlatilag független Tajvannal szemben is – mondta egy japán védelmi tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok a korábbiaknál is jelentősebb mennyiségű fegyvert szállított Tajvannak, és demonstrálta, hogy kész megvédeni egy esetleges kínai bekebelezési kísérlettel szemben. Ezzel egy időben Japán is erősítette stratégiai szövetségét a szigettel, de főleg nem kormányszinten, mert Tokió hivatalosan az „egy Kína-politikát” követi, miszerint Tajvan része Kínának. Japán óvatosan lavíroz az Egyesült Államok mint szövetségese és szomszédja, Kína között.

„Mindeddig nem láttam, nem hallottam semmit arról, hogy Joe Biden milyen politikát akar követni Tajvannal szemben. Szeretném, ha ezt gyorsan pótolná a megválasztott elnök, és akkor annak megfelelően tudnánk tervezni”

– jelentette ki Nakajama Jaszuhide védelmi miniszterhelyettes az interjúban.

Hongkong esetét azért említette meg, mert ott Pekingnek tartania kellene magát az „egy ország – két rendszer” elvhez, miszerint Hongkongban fent kellene maradnia a plurális politikai berendezkedésnek, mégis a nyugati országok és jogvédő szervezetek szerint nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy nem tartja magát ehhez.

Több évtizeddel ezelőtt Biden még mint szenátor megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége-e megvédeni Tajvant. Most a választási kampányban már arra utalt, hogy meg kell erősíteni a kapcsolatokat a szigettel és más „hasonló gondolkodású demokráciákkal”. Kampánycsapatának egy meg nem nevezett tagja a Reuters szerint megerősítette, hogy Biden folytatni fogja Trump Tajvan-politikáját, de a megválasztott elnök még nem nyilatkozott erről nyilvánosan.

Tajvan kínai inváziótól tart

Kínai harci repülőgépek sorozatban sértik meg a tajvani légteret, ráadásul Peking hadgyakorlatot tart a térségben.