Žižek Demeterrel példálózott legfrissebb írásában

A népszerű poszt-marxista filozófus Demeter Szilárd nagy vihart kavart írásával illusztrálta a közbeszéd világméretű vulgarizációját.

Slavoj Žižek szlovén filozófus az amerikai radikális baloldal legfontosabb lapjának számító Jacobinban publikált cikket arról, hogy a koronavírus-válság választási lehetőséget kínál az emberiségnek a gazdasági-politikai-társadalmi rendszereink alapvető átalakítása és neoliberális nagyvállalati modell restaurációja között. Žižek szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök és stábja lényegében az utóbbi út arcai – írja a 444.hu.

A filozófus azonban kitér arra is, hogy mindennek ellenére egy fokkal még mindig jobb Bident tudni az amerikai elnöki székben, mint Trumpot, mégpedig azért, mert Biden, hiába hazudik, és képviseli a nagytőke érdekeit, még mindig udvariasabb formában teszi ezt, mint Trump. Žižek szerint ez a forma maga is komoly különbséget jelent. Trump

„a közbeszéd vulgarizálásával korrodálta életünk etikai tartalmát, amit Hegel Sittennek nevezett (szemben az egyéni erkölccsel)”

– idézi a 444.hu a filozófus gondolatait.

A közbeszéd világméretű vulgarizációjára hozza fel példaként Demeter Szilárd esetét, aki Žižek szerint Trumphoz hasonlóan „vulgarizálta a közbeszédet”, és „korrodálta életünk etikai tartalmát” az Origón megjelent cikkével, amiben Soros Györgyöt Hitlerhez, Európát gázkamrához, a liberálisokat nácikhoz hasonlította.

Demeter nagy vitát kiváltó írásával a Neokohn is visszatérően foglalkozott.

Soros kapszulája és Pandora szelencéje

Demeter Szilárd bizonyosan felmérte, milyen visszhangot kelt az Origo nevű internetes portálon Sor(o)s címmel megjelent cikke. Pelle János írása.

Szemléjét a 444.hu az antiszemitizmussal szintén többször megvádolt szlovén kommunista filozófus következő idézetével zárja:

„Ha megkérdezik, Demeter valószínűleg retorikai túlzásnak nevezné a kijelentéseit; ez azonban semmiképpen sem mossa el félelmetes következményeiket. Soros és Hitler összehasonlítása mélyen antiszemita, Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, azt állítva, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemhogy olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus (»liber-árja«), hanem még ennél is nagyobb veszélyt jelent az »európai életmódra«”.

Amikor antiszemita mosdat antiszemitát

Slavoj Zizek szlovén poszt-marxista filozófus véleménycikkben akarta megvédeni Jeremy Corbynt, de nem sikerült.