Amikor antiszemita mosdat antiszemitát

Slavoj Zizek szlovén poszt-marxista filozófus véleménycikkben akarta megvédeni Jeremy Corbynt, de nem sikerült. 

Slavoj Zizek a baloldali internetes világ valószínűtlen sztárja. A nyíltan marxista filozófusnak műsora van a Russian Today televízióban és nemrég nagy nyilvánosságot kapott vitán vett részt a konzervatív oldal sztárjával Jordan B. Petersonnal, a „12 szabály az élethez” című könyv szerzőjével.

Most Zizek azzal keltett visszhangot, hogy megjelentetett egy véleménycikket a The Independent-ben, amelyben meg akarta védeni Jeremy Corbynt az antiszemita vádakkal szemben. Most azonban a cikk kapcsán Zizeket is antiszemitizmussal vádolják – számolt be a JTA.

„Nincs konfliktus az antiszemitizmus elleni harc és az izraeli megszállás elleni harc között” – ez a címe a szlovén professzor írásának.

„Az a baj a zsidókkal, hogy olyan helyen próbálnak meggyökerezni, ahol előtte több ezer éven keresztül mások éltek”

– írja Zizek.

A filozófus elítélte a brit főrabbi Corbyn kritikáját, aki „etikailag undorítónak” nevezte a Munkáspárt antiszemitizmusát.

Brit főrabbi: „új métely veszélyezteti nemzetünk lelkét”

Ephraim Mirvis „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.

Zizek azt írja, hogy mindenkire, aki Izraelt kritizálja rásütik az antiszemita jelzőt. Szerinte, ha valaki támogatja Izrael telepes politikáját, az „a zsidó etika legfontosabb elemeit árulja el”. A filozófus azt is leírja, hogy ő természetesen elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

A szlovén professzor azt is hozzáteszi, hogy persze sajnálja a brit zsidókat, de szerinte a palesztinok sokkal nagyobb veszélyben vannak Ciszjordániában, mint amilyen veszély fenyegeti a brit zsidóságot.

Az Honest Reporting médiafigyelő izraeli szervezet szerint a filozófus intellektuális köpenybe burkolja a saját antiszemitizmusát.

A szlovén filozófus híres anti-cionista nézeteiről. Néhány hónapja egy egyetemi előadáson az izraeliek „politikai trükkjéről” elmélkedett, amit cionista-antiszemitizmusnak nevezett. Szerinte az izraeli vezetés antiszemita politikusokkal barátkozik, példaként a magyar és a lengyel vezetést említette. Zizek kifejtette, hogy mennyire veszélyesnek tartja, hogy Netanjahu jó kapcsolatot ápol a kelet-európai vezetéssel, akik szerinte Izraelt támogatják, de a zsidóságot nem. Szintén idén írt publicisztikát arról, hogy a BDS-mozgalmat antiszemitának „címkézők” valójában csak saját apartheid politikájukat akarják elfogadtatni ezzel.

Zizek a cikkében megemlíti, hogy sokan őt is antiszemitizmussal szokták vádolni, de szerinte pont ez az, ami feljogosította, hogy védelmébe vegye Jeremy Corbynt.

Corbyn államosítana, és azonnal elismerné a palesztin államot

A pártelnök visszautasította az antiszemitizmus-vádat, mondván, a brit zsidóknak semmi félnivalójuk nincs a Munkáspárttól.