Halálos fenyegetéseket kap a tunéziai énekes, aki izraelivel énekelt duettet

Noamane Chaari, aki Ziv Yehezkellel adott elő azért, hogy népszerűsítse „a vallások közötti békét és toleranciát,” állítólag egy állami nyomásgyakorló kampány célpontja lett – írja a Times of Israel.
Egy tunéziai zenész, aki izraeli énekessel közösen adott elő, hogy kiálljon a muszlimok és a zsidók közti vallási tolerancia mellett, komoly ellenállással találkozott.

Hírek szerint még attól az állami csatornától is elbocsátották, ahol dolgozott, és halálos fenyegetéseket kap a közösségi médiában.

A “Szomszédok közötti béke” című dal a múlt héten jött ki, azt az izraeli Ziv Yehezkel adja elő. Ő egy vallásos mizrahi zsidó, aki elsősorban arabul énekel.

Vele működött együtt a tunéziai producer és zeneszerző, Noamane Chaari. A kollaborációt a Regionális Integrációért Felelős Arab Tanács szervezte, egy olyan arab gondolkodókból álló szervezet, ami az Izraellel való normalizáció mellett kampányol, és arab-izraeli párbeszédet kezdeményez a régióban. Korábban az USA-ban és Franciaországban is kampányoltak azért, hogy védjék meg azok életét, akiket fenyegetés ér azért, mert izraeliekkel barátkoznak.

Egzisztenciális nyomás egy dalért

Joseph Braude, a Békekommunikációs Centrum vezetője (Center for Peace Communications), amely az Arab Tanácsot támogatja, elmondta:

“Tunéziai hatóságok a megélhetését támadják. Vezető tisztségviselőktől érkezett a nyomás, hogy rúgják ki állásából, és állami intézmények kényszerítik a privát ügyfeleit arra, hogy otthagyják. Kampány indult az elpusztítására.”

Habár zenei producerként és zeneszerzőként dolgozott az állami tulajdonú tunéziai televíziónak, Chaarinak nem volt nagy követőtábora vagy online jelenléte a botrány előtt. Yehzekelt, az előadótársát a Times of Israel nem tudta megszólaltatni a cikkhez.

“Én személyesen úgy gondolom, hogy nincs olyan, hogy »normalizáció.« Az emberek közötti kapcsolatok alapból normálisak”

– Chaari ezt nyilatkozta egy ismert tunéziai rádiós személyiségnek.

A dalt egy jemeni művész írta, aki névtelen akar maradni, mert félti a saját biztonságát, mivel az Irán-barát Húti milícia uralta területen él.

Erőszakos kommentek az egyetlen szabad arab országban

A dal körüli botrányból gyorsan nemzeti ügy lett. Több kommentátor azt írta közösségi médián, hogy Chaarinak “adni kéne egy jó leckét, és halálra verni,” míg többen a kivégzését követelték.

“Nagyon zavaró, ami vele történik. Az amerikai törvényhozók támogatják a régióban lévő arabok és zsidók együttélését. A tunéziai hatóságoknak fel kell lépniük Chaari mellett, és leállítani a támadásokat”

– tweetelte Ted Cruz szenátor szombat éjszaka.

Senator Ted Cruz on Twitter: „What’s happening in Tunisia to Noamane Chaari is deeply troubling. American lawmakers are united in supporting coexistence across the region b/n Jews & Arabs. Tunisian authorities need to step up to protect calls for peace & to halt attacks against Chaari.https://t.co/pVO1nOBnWG / Twitter”

What’s happening in Tunisia to Noamane Chaari is deeply troubling. American lawmakers are united in supporting coexistence across the region b/n Jews & Arabs. Tunisian authorities need to step up to protect calls for peace & to halt attacks against Chaari.https://t.co/pVO1nOBnWG

Tunézia az arab világ egyetlen szabad országa a Freedom House emberjogi szervezet szerint. Az észak-afrikai országban létezik egy erős szekuláris réteg az arab világ legnagyobb arányú külföldi ISIS-harcosai mellett.

Tunézia miniszterelnöke, Hichem Mechichi korábban azt mondta, hogy az ország nem tervezi, hogy elismerje Izraelt, és hogy a kapcsolatépítés “nincs tervben.”

Kais Saied elnök különösen ismert a normalizációról alkotott keményvonalas nézetei miatt. A nyílt kapcsolatok kiépítését Izraellel “árulásnak” nevezte 2019-ben.

Magyarázkodás egy talk showban

A dal megjelenése után a tévében azt mondta Chaari, hogy az nem Izrael és az arab világ közti békére, hanem a muszlimok és a zsidók közti békére buzdít. Ezt a tunéziai Channel 9 “Late Show” műsorában nyilatkozta, ahol a többi vendég azonban azzal vádolta, hogy a „(Palesztinát) bitorló cionista entitást” segíti.

“Nem hallottam a dalt, és nem is érdekel. De a palesztinok ügye egy vörös vonal a tunéziaiak számára”

– mondta Iman al-Sherif meghívott vendég.

Chaari elmondta, hogy 2019-ben meglátogatta Izraelt és palesztin terölüteket is, például Ramallahot Ciszjordániában, és Kfar Qasimet, egy központi arab várost Izraelben.

“Sosem árultam el a palesztin ügyet… Azt akartam, hogy ez a projekt a vallások közötti, különösen a zsidó-muszlim békét támogassa, akik Izrael politikája miatt vannak megosztva”

– mondta Chaari.

“Azért választottam Yehezkelt, mert ő is rendszerellenes, szereti a palesztinokat, és iraki gyökerei vannak” – mondta Chaari, majd hozzátette: “Ő egy iraki ember, izraeli útlevéllel.”

Még ezekkel a tisztázásokkal is sok volt Tunéziának a tény maga, hogy egy izraelivel együtt dolgozott.

“Átkozott az, aki normalizál, és aki másokat akar meggyőzni arról, hogy normalizálni kell. Ő tisztátalan, és tisztátalanságban marad, bármi is a kormány hozzáállása”

– mondta a népszerű ellenzéki egyiptomi rádiós, Mu’taz Matar, aki Isztambulban él száműzetésben.

Több tunéziai művész azonban kiállt a producer mellett. Chamseddine Bacha, egy híres énekes a Chaari elleni vádakat “lejárató kampánynak” nevezte. De Chaarihoz hasonlóan ő sem fókuszált Yehezkel izraeli nemzetiségére.

“Támogatom barátomat és kollégámat, és elutasítom a művészeti projektje ellen indult lejáratókampányát, amiben egy zsidó gyökerű iraki művésszel működött közre”

– írta Bacha Facebookon.

Botrányt okozott Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár közös fényképe

Az egyiptomi színészszövetség felfüggesztette Ramadan tevékenységét az izraeli sztárral ápolt kapcsolata, illetve ennek nyilvánossá tétele miatt.