Trump dollármilliárdokkal ösztönözné Indonéziát Izrael elismerésére

A világ legnépesebb muszlim-többségű országa 1-2 milliárd dolláros fejlesztési támogatást kaphat az USA-tól, ha csatlakozik a zsidó államot elismerő muszlim államok sorához — írja a JTA.

Trump egyik vezető tisztségviselője elmondta, hogy Indonézia akár 2 milliárd dollárt is kaphat, ha elismeri Izraelt.

Adam Boehler, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Vállalat (DFC) igazgatója a Bloombergnek adott keddi interjújában elmondta, hogy a lépés annak a hajrának a része, amivel a Trump-elnökség el akarja érni utolsó napjaiban azt, hogy minél több arab és muszlim ország nyíltan elismerje Izraelt.

“Tárgyalunk velük erről. Ha készek erre, akkor mi boldogan támogatjuk őket több pénzzel, mint eddig”

— mondta.

Az akciót Jared Kushner fehér házi tanácsadó vezeti, aki Trump veje, és Boehler régi jó barátja. Az amerikai adminisztráció minél több normalizációs megállapodást szeretne elérni a muszlim országokkal, mielőtt az elnök befejezi ciklusát.

Bahrain és az Egyesült Arab Emírségek már aláírtak ilyen megállapodásokat, Marokkó kedden fogadott egy USA-izraeli delegációt az aláírásra, Szudán pedig már beleegyezett egy megállapodásba.

Arra is vannak remények, hogy Omán és Szaúd-Arábia szintén hajlandó lenne a kapcsolatok normalizálására. VIszont Boehler elmondta, hogy a szervezetük őket nem tudná pénzügyileg támogatni, mivel a DFC számára nem megengedett, hogy közvetlenül fektessen be magas jövedelmű államokba.

Boehler Jeruzsálemben nyilatkozott a Bloombergnek, ahová Kushnerrel együtt utazott, mielőtt Marokkóba repült volna az izraeli delegációval. Itt magas rangú marokkói tisztségviselőkkel, köztük VI. Mohamed királlyal tárgyalt, és Izrael, valamint Marokkó bejelentették, hogy hamarosan diplomáciai kirendeltségeket nyitnak egymás országában.

Meir Ben-Shabbat  izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó és Kushner a marokkói királyi palota vendégházában egy sor bilaterális és trilaterális szerződést írtak alá, melyek több ügyet, köztük vízumokat, vizet, turizmust és mezőgazdaságot is érintettek.

Marokkóba az első, Tel Avivot és Rabatot összekötő közvetlen repülőjárattal utaztak, a normalizáció december 10-i bejelentése után.

Megérkezett Marokkóba az izraeli-amerikai békedelegáció

A történelmi villámlátogatás célja az együttműködési szerződések aláírása.

Egy kongresszusi tanácsadó, akinek kapcsolatai vannak a demokrata párt vezetőségéhez, azt mondta el a Jewish Telegraphic Agency-nek, hogy az indonézek jobban teszik, ha óvatosak azokkal az ajánlatokkal, amiket január 20, azaz Joe Biden beiktatása előtt kapnak az országból.

“Indonézia helyében én nem bíznék vakon a mostani adminisztráció ígéreteiben”

— közölte a neve elhallgatását kérő tanácsadó.

“A DFC-t egy fejlesztési alapként hozták létre, és nem azért, hogy politikai folyamatokat segítsen elő”

— tette hozzá.

Biden üdvözölte a korábbi egyezségeket, de a demokraták kritizálták az ezekkel járó viszonzó gesztusokat. Az emírségek lopakodó vadászgépeket kaptak, Marokkónak elismerték a Nyugat-Szaharai területfoglalását, Szudán pedig levették a terrorizmust támogató országok listájáról.

Még nem világos, hogy Biden tiszteletben fogja-e tartani ezeket az egyezményeket. Boehler azt mondta, ő viszont hisz ebben.

“Azt hiszem, folytatni fogják azt, amit elkezdtünk, sőt, tovább is viszik. Ez esetben én ott leszek, hogy támogassam őket.”

Indonézia mégsem tervezi a kapcsolatok felvételét Izraellel

A csendes-óceáni muszlim szigetállam kormányszóvivője rejtélynek nevezte a The Jerusalem Post értesülését, mivel ők továbbra a palesztinok felszabadításán fáradoznak alkotmányilag.