Megérkezett Marokkóba az izraeli-amerikai békedelegáció

A történelmi villámlátogatás célja az együttműködési szerződések aláírása.

A gépen utazott a zsidó állam nemzetbiztonsági tanácsának vezetője, Meir Ben-Sabbat, illetve Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is.

A szemünk előtt íródik a történelem” – jelentette ki a marokkói zsidó felmenőkkel rendelkező Ben-Sabbat.

A történelmi járatról a Times of Israel katonai tudósítója is posztolt a Twitteren:

Judah Ari Gross on Twitter: „Here’s the plane that will take us there. (Photo mine)Noteworthy that Kiryat Malakhi has a significant Moroccan population. Also noteworthy that it was founded, in part, on the land of a depopulated Palestinian village, Qastina, whose residents fled or were expelled in 1948. pic.twitter.com/uGPaMEPR4j / Twitter”

Here’s the plane that will take us there. (Photo mine)Noteworthy that Kiryat Malakhi has a significant Moroccan population. Also noteworthy that it was founded, in part, on the land of a depopulated Palestinian village, Qastina, whose residents fled or were expelled in 1948. pic.twitter.com/uGPaMEPR4j

Marokkó és Izrael két héttel ezelőtt állapodott meg a kapcsolataik rendezéséről az Egyesült Államok közvetítésével.

Sajtóhírek szerint az izraeli és az amerikai küldöttség tagjai VI. Mohamed marokkói királlyal és egyéb magas rangú állami vezetőkkel fognak találkozni, hogy helyreállítsák azt az alacsonyabb szintű kapcsolatrendszert, amely az 1990-es években már megvolt a két ország között, illetve több együttműködési szerződést is aláírnak például a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről.

„A cél, hogy az alacsony szintű viszonyról a teljes körű diplomáciai kapcsolat kialakítása felé mozduljunk el”

– közölte az izraeli külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy ennek a folyamatnak nincs kötött menetrendje.

Noha Marokkó a második palesztin intifáda 2000-es kirobbanását követően bezárta képviseleti irodáját Tel-Avivban, a két ország továbbra is jó kapcsolatokat ápolt a színfalak mögött, évente mintegy 30-50 ezer izraeli i állampolgár látogat az észak-afrikai államba.

Az utóbbi hónapokban Izrael három másik országgal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal is hasonló megegyezést kötött.

A látogatás előtt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft hivatalosan is értesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a szervezet főtitkárát a Donald Trump amerikai elnök által kiadott nyilatkozatról, amely elismeri a Marokkói Királyság teljeskörű szuverenitását Nyugat-Szaharája teljes területe felett.

Miért lehet veszélyes Biden hadügyminiszter-jelöltje?

Biden azért kért fel a Közel-Keleten helyismerettel bíró öreg csatalovat, mert tudja, hogy a térség puskaporos hordó marad. Gallai Tamás írása.