Az izraeli nagykövet Baranyiról: ennek a szóhasználatnak nincs helye a XXI. századi beszédben

Yacov Hadas-Handelsmann a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem akar sok szót pazarolni a botrányra, hogy „az ilyen kifejezések ne kapjanak felesleges nyilvánosságot.”

Nagyon egyszerű, ennek a szóhasználatnak nincs helye a XXI. századi beszédben – különösen Európában, természetesen Magyarországon sem –, főleg akkor, ha egy olyan közszereplőről beszélünk, akinek pozitív példát kell mutatni ezzel kapcsolatban. Civilizált vitában, bármennyire is heves, az ember nem használhat ilyen szavakat! Nemcsak zsidókkal, hanem bárkivel szemben. Szégyen, amikor ilyen dolgok történnek, és leginkább annak a társadalomnak, ahol ez előfordulhat

– jelentette ki Izrael magyarországi nagykövete.

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a politikus nem vette fel a kapcsolatot a nagykövetséggel.

Demeter Szilárd holokausztot relativizáló cikkével kapcsolatban elmondta, hogy örül, hogy a cikk visszavonásra került.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy egy német szociáldemokrata politikus azt állította, hogy Magyarországon erősödik az antiszemitizmus a nagykövet azt válaszolta, hogy a tények nem támasztják alá ezt a vádat.

„Már egy éve szolgálok Magyarországon, keresztül-kasul bejártam. Európát is jól ismerem, így bizton állíthatom, a kontinensen Magyarország szinte az egyetlen hely, ahol egy gyakorló vallásos zsidó szabadon sétálhat az utcán anélkül, hogy bármitől tartania kellene

-mondta Yacov Hadas-Handelsmann.

A teljes interjút  itt elolvashatja.

Borítókép: Lakos Gábor

Baranyi: nem nekem voltak antiszemita felhangjaim

„…rohadt, szemét zsidó…” – mondta egy, hétfőn nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Erről, és a kerületében állítandó Black Lives Matter (BLM) tematikájú szoborról kérdeztük.