Műholdfelvételeken is látszik ahogy Irán új urándúsítót épít

A titkos központi atomlétesítmény üzemét érő júliusi robbanást követően, a Times Visual Investigations csapata elkezdte az újjáépítés nyomon követését – számol be a The Jerusalem Post.

A New York Times jelentése szerint műholdas képek azt mutatják, hogy Irán a föld alá költözteti kulcsfontosságú natanzi atomerőművét.

December 9-én Christoph Koettl újságíró arról számolt be, hogy „a földalatti építkezéshez szükséges alagút bejáratai a hegygerinc alatt láthatók a natanzi-létesítménytől délre, Teherántól mintegy 140 mérföldre délre”.

A New York Times a kaliforniai Monterey-ben található Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének fegyverzet-ellenőrzési szakértőjét, Jeffrey Lewist kérte fel a képek kiértékelésére. Lewis szerint

„az új létesítmény valószínűleg sokkal biztonságosabb hely lesz a centrifuga összeszereléshez – messze van az úttól, és a hegygerinc jelentős védelmet biztosít egy légitámadás ellen”.

A szakértő szerint az ilyen típusú építkezéseknél a műholdfelvételeken látható legkisebb földkupac is árulkodó nyom lehet, „úgy tűnik, hogy két alagút bejárat van a hegygerinc mindkét oldalán, a közelben pedig egy nagy földhalom látható. A két bejárat közötti tér elég nagy ahhoz, hogy körülbelül akkora létesítményt tudjon befogadni, mint a nyáron elpusztult centrifuga-összeszerelő épület”.

„A legfontosabb nyom a feltárásból származó halom, amely júliusban még nem volt ott” – tette hozzá Lewis.

Irán „megsemmisítő válasszal” torolna meg egy amerikai támadást

A teheráni kormányszóvivő reagált arra a hírre, hogy Trump a natanzi urándúsító elleni csapás lehetséges változatait mérlegelte.

A Stanford Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Központjával dolgozó képelemző, Allison Puccioni külön vizsgálata alapján azt mondta a Times-nak, hogy a műholdas felvételek „a földön nyomvonalak látszódnak, melyek világosabb színűek, mint a meglévő keményen tömörített út.”

„Irán megkezdte a csarnok építését a „hegy belsejében” a natanzi atomerőmű közelében, fejlett centrifugák gyártására”

– mondta kedden az iráni nukleáris atomprogram vezetője, Ali Akbar Salehi.

A cél a gyár csarnokának újraépítése, mely a júliusi tűzben megrongálódott.

Teherán akkor azt mondta, hogy a tűz szabotázs következménye volt, és jelentős károkat okozott, ami lelassíthatja a fejlett urándúsító centrifugák fejlesztését.

„Úgy döntöttek, hogy egy modernebb és nagyobb csarnokot építenek a hegyen belül Natanz közelében. A munka már meg is kezdődött ”

– mondta Salehi az iráni állami tévében.

„Irán több száz fejlett urándúsító centrifuga telepítését tervezi egy földalatti üzemben, megsértve ezzel a nagyhatalmakkal kötött megállapodást”

– derült ki pénteken az ENSZ nukleáris ellenőrzőcsoportjának jelentéséből, amely lépés nyomást gyakorol Joe Biden megválasztott amerikai elnökre1.

A Reuters által megszerzett, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bizalmas jelentése szerint Irán további három egységet tervez felszerelni fejlett IR-2m centrifugákkal a földalatti üzemben, amelyet korábban a bombázások működésképtelenné tettek.

Irán a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodása szerint csak az első generációs IR-1 centrifugákat használhatná a földalatti üzemben. Ezek a centrifugák jóval kevésbé hatékonyak.

Irán a közelmúltban 174 IR-2m gépet helyezett a föld alá Natanznál, ezekkel már folyik a dúsítás. Eredetileg két további egység telepítését tervezték az új helyszínre, az 5060 IR-1 gép mellé, amelyek már évek óta dúsítják az uránt a több mint 50 000 hasonló centrifuga számára épített üzemben.

„Egy 2020. december 2-i levelében Irán arról tájékoztatta az Ügynökséget, hogy a natanzi üzemanyag-dúsító üzem (FEP) üzemeltetője meg akarja kezdeni az IR-2m-es centrifugagépek harmadik egységének telepítését ” – jelentette a NAÜ.

Irán azt követően sértette meg a nukleáris tevékenységére vonatkozó korlátozásokat szabályozó megállapodást, hogy Donald Trump amerikai elnök kilépett az egyezményből és újból gazdasági szankciókat vezetett be.

A január 20-án hivatalba lépő Biden azt mondta, hogy abban az esetben visszatereli az Egyesült Államokat az egyezménybe, ha Irán ismét teljes mértékben megfelel az atomkorlátozásoknak.

A NAÜ legutóbbi, az Iszlám Köztársaságról szóló, múlt havi negyedéves jelentése azt mutatta, hogy Teherán a megengedett 202,8 kg dúsított urán 12-szeresét halmozta fel, több mint 2,4 tonnát.

Ez még mindig töredéke annak a több mint nyolc tonnának, amely a mérföldkőnek számító 2015-ös megállapodás előtt volt és Irán azóta sem dúsította az uránt 4,5% -t meghaladó tisztaságúra. 2015 előtt az urán tisztasága a 20% -ot érte el, ami még mindig messze van a fegyverminőségű, 90%-os tisztaságútól.

Távirányítású izraeli fegyver végzett az atomtudóssal Irán újabb verziója szerint

Először azt mondták, hogy fegyveresek ölték meg Fakhrizadeh-t, most viszont azt állítják, hogy egy autóba épített, műholdról vezérelt géppuska.