Irán „megsemmisítő válasszal” torolna meg egy amerikai támadást

Egy amerikai támadás minden bizonnyal megsemmisítő választ vonna maga után – hangsúlyozta Ali Rabiei iráni kormányszóvivő.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Reuters hírügynökség egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök, akinek két hónap van hátra jelenlegi hivatali idejéből, a legfontosabb iráni nukleáris létesítmény, a natanzi urándúsító elleni csapás lehetséges változatainak felvázolását kérte kormányának nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes vezető tagjaitól a múlt héten.

Az illetékesek végül meggyőzték az elnököt arról, hogy ne vágjon bele egy ilyen csapásba, mivel az egy szélesebb konfliktus kockázatát hordozza.

Trump egy nappal azután állt elő a csapásmérés lehetséges változataira vonatkozó kéréssel, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy bizalmas jelentésében rámutatott: Irán 12-szeresére növelte dúsítotturán-készletét a 2015-ös nemzetközi megállapodásban megengedett mennyiséghez képest, amelyből az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett.

Az iszlám köztársaság tavaly júniustól kezdte fokozatosan felmondani az atomalkuban vállalt kötelezettségeit, miután az amerikai elnök egy évvel korábban egyoldalúan kilépett a nemzetközi szerződésből, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni szankciókat.

Idén januárban Trump utasítására egy Bagdad közeli amerikai dróncsapásban megölték az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornokot, az elnök azonban nem ment bele egy szélesebb katonai konfliktusba, minthogy hivatali ideje alatt mindvégig arra törekedett, hogy kivonja az amerikai katonákat a világban zajló háborús forró pontokról, és azt ígérte, hogy véget vet a „végeláthatatlan háborúknak”.

Trump majdnem megbombázta a legnagyobb iráni atomközpontot

Tanácsadói végül meggyőzték arról, hogy ne vágjon bele egy ilyen csapásba, mivel az egy szélesebb konfliktus kockázatát hordozza.