Távirányítású izraeli fegyver végzett az atomtudóssal Irán újabb verziója szerint

Teherán először azt mondta, hogy fegyveresek ölték meg az iráni atomprogram vezetőjét pénteken, az állami tévé új jelentése viszont azt állítja, hogy egy műholdról vezérelt, autóba telepített géppuskával hajtották végre a támadást – írja a The Times of Israel.

A felirata és a típusa alapján izraeli fegyver végzett Fakhrizadeh-vel – közölte az iráni állami tévé, vezető katonai forrásokra hivatkozva.

Az atomprogram vezetőjének temetése után közölt riportban fotókat vagy egyéb bizonyítékokat nem mutattak be.

Közölték, hogy már eddig is több, sikertelen merényletet hajtottak végre Fakhrizadeh ellen, most azonban egy teljesen új, professzionális, kifinomult módszert használtak, amelyben a támadók nem voltak jelen a helyszínen.

Meggyilkolták az első számú iráni atomtudóst, Teherán Izraelt sejti a háttérben

A tudós az iráni az Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit a nyugati országok az iráni atomprogram legfontosabb vezetőjeként tartottak számon.

Az is elhangzott, hogy a száműzött, kormányellenes Mujahedeen-e-Khalq (MEK) csoportnak is szerepe volt a támadásban. A MEK egyelőre nem reagált.

A helyszínen lévő, ellenséges ügynökök nélkül, autóra telepített, távirányítású gépfegyverrel végrehajtott támadás verziója jelentősen eltér attól, amit először közöltek.

A mostani riport szerint Fakhrizadeh a feleségével pénteken a Teherántól keletre fekvő Absard nevű üdülőhelyre utazott. A támadást abban a 3 percben hajtották végre, amikor a konvoj felvezető autója az érkezési helyszínt ment előre megvizsgálni.

Ekkor lövések találták el Fakhrizadeh páncélozott autóját. Az atomtudós vélhetően nem tudta, hogy megtámadták, hanem valamilyen műszaki problémára gyanakodott, ezért kiszállt az autóból. Ekkor lőttek rá, 150 méterről, egy Nissanba telepített, távirányítású gépfegyverből. Három találat érte, kettő az oldalát, egy a hátát, amely gerincsérülést okozott. Az egyik testőrét is eltalálták. A támadó autó ezt követően felrobbant.

Fakhrizadeh-t egy közeli kórházba vitték, ahol belehalt a sebesülésbe. Úgy tűnik, a felesége is életét vesztette a támadásban.

A támadásról megjelent képeken az atomtudós autójának szélvédőjén és hátsó ablakán lövedékek ütötte lyukak látszanak, vér az aszfalton és az úton szétszóródott törmelék.

Egy iráni atomtudós nem is annyira titkos élete

A NAÜ szerint a pénteken likvidált iráni atomtudós volt az irányítója a nukleáris robbanófejekkel és urándúsítással kapcsolatos titkos iráni tevékenységeknek.

A korábbi jelentések szerint a támadás úgy történt, hogy az atomtudós kocsija előtt haladó autó robbant fel, ez késztette megállásra, majd a helyszínen lévő, ellenséges fegyveres ügynökök nyitottak tüzet az autójára, amellyel megölték.

Számos védelmi elemző azonban kétségbe vonja a távirányítású gépfegyverről szóló új verziót. A helyszínen készült fényképek alapján azt mondják, azon célzott lövések nyomai láthatók, amely jobban megfelel az első verzióhoz, miszerint a rajtaütést fegyveres ügynökök hajtották végre.

Más iráni sajtóhírekben szintén ellentmondásos beszámolókat lehetett olvasni arról, hogy tucatnyi izraeli operatív tiszt volt jelen a támadáskor.

Fakhrizadeh állami temetésén Amir Hatami iráni védelmi miniszter azt mondta, hogy „az ellenség hibát követett el” a merénylettel, Teherán nem hagyja büntetlenül a gyilkosságot.

„Az ellenség jól tudja, hogy nem követhet el úgy bűncselekményt, hogy nem kapna rá választ az iráni néptől”

– mondta Hatami.

„Az atomtudós meggyilkolása nem állítja meg Irán atomprogramjának fejlődését, hanem csak felgyorsítja azt. A válasz biztosan megérkezik”

– tette hozzá.

Amir Hatami beszédet mond a temetésen fotó: EPA/DEFENCE MINISTRY OFFICE HANDOUT

Fakhrizadeh megölése csak még egységesebbé és határozottabbá teszi az irániakat. „Az általad megkezdett utat még nagyobb sebességgel és még nagyobb erővel folytatjuk” – fogalmazott a védelmi miniszter.

Teherán hivatalosan mindig cáfolta, hogy atomfegyvert tervez, azt állította, hogy nukleáris programja polgári célokat szolgál. A Moszad által megszerzett iráni iratok azonban azt bizonyították, hogy atomfegyvert is terveznek.

Iránt idén több súlyos veszteség érte, többek között amikor egy amerikai dróntámadásban megölték Kaszim Szulejmáni tábornokot, valamint egy titokzatos robbanás és tűz a natanzi urándúsítóban, amely megbénította a fejlett centrifuga-összeszerelő üzemet – emlékeztet a lap.