Kibontakozóban a hidegháború az Egyesült Államok és Kína között?

Clifford D. May szerint Biden nem érzi, mekkora veszélyt jelent Kína az Egyesült Államokra. Úgy látja, az USA-nak muszáj a világ legfejlettebb hadseregét fenntartania a biztonság érdekében.

Nem sokkal azelőtt, hogy a Kínából származó koronavírus világszerte terjedni kezdett, életeket és gazdaságokat tett tönkre, egy libertárius agytröszt által szervezett vacsorán vettem részt – írja Clifford D. May az Israeli Hayomban megjelent véleménycikkében. Egyszer csak egy tekintélyes egyetem professzora lépett elő, és feltette a kérdést az asztalnál ülőknek: Ki lenne benne, hogy elindítsunk egy új hidegháborút Kínával? May, a Washington Times rovatvezetője erre azt válaszolta: Kína már évek óta hidegháborút folytat az Egyesült Államokkal szemben. A Trump-adminisztráció pedig felismerte a veszélyt, és a Nemzetbiztonsági Stratégiában megszervezte a válaszlépéseket.

May szerint az elmúlt hónapok történései őt igazolták. Az ő elméletét támasztja alá az 50 oldalas The Elements of China Challenge című dokumentum is, amit előző hónapban adott ki az amerikai Államtitkári Hivatal. A dokumentumban az áll, hogy tekintettel 1,4 milliárdos népességére, gazdasági adottságaira és globális törekvéseire, a Kínai Népköztársaság erőteljesebb versenytársa az Egyesült Államoknak, mint a Szovjetunió volt fénykorában.

Hozzáteszik: a Kínai Kommunista Párt

„átalakítaná a világrendet, és alárendelné azt Peking autoriter céljainak és hegemón törekvéseinek”.

Azt írják, a KKP visszaél az ország gazdasági fölényével, és világszínvonalú hadsereget fejleszt, hogy felülmúlja az amerikai hadsereg színvonalát. Az Egyesült Államoknak pedig fenn kell tartania a világ legfejlettebb, és technikailag legkifinomultabb hadseregét, miközben szövetségeseivel, partnereivel fokoznia szükséges a biztonsági együttműködést. Az USA-nak meg kell erősíteni a helyét a világ vezető technológiai fejlesztőjeként – írják.

Hogyan reagáljon a Nyugat Kína neosztálinista fordulatára?

Szolidaritást kell vállalnunk az üldözött kínai kisebbségekkel. Erkölcsi értelemben is segítenünk kell Amerika kemény fellépését. Gyenge Dániel írása.

A politikai elit évtizedeken keresztül tartotta magát ahhoz az elképzeléshez, hogy amint Kína fokozatosan egyre gazdagabbá válik, elkerülhetetlen, hogy egyre inkább liberális legyen. A Trump-adminisztráció kulcsfigurái, beleértve Mike Pompeo külügyminisztert, viszont észrevették, hogy ez az elmélet helytelennek bizonyult.

2017 decemberében megalkották a Nemzetbiztonsági Stratégiát, amelyben Kína vezetését az Egyesült Államok legelszántabb és legveszélyesebb ellenfeleként mutatják be. A koronavírussal kapcsolatos megtévesztő adatok, több millió ujgur „átnevelő táborokba” zárása, a Hong Kong-i hatalomátvétel, és a szellemi tulajdonok folyamatos lopása pedig mind-mind megerősítették ezt az álláspontot – írja May.

A szerző szerint Kína olyan kihívást, fenyegetést jelent, ami hosszú időre meghatározhatja az amerikai külpolitikát. Joe Biden viszont korábban azt mondta, hogy a kínaiak nem rossz emberek, és nem versenyeznek az amerikaiakkal. Anthony Blinken külügyminiszterré jelölése azt mutatja, hogy azóta változtak Biden nézetei. Blinken egy júliusi interjúban rámutatott: egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy Kína kihívást jelent az Egyesült Államok számára, és hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható.

Biden bizonyára nem olvasta a „The Elements of China Challenge” című dokumentumot, és azt javaslom neki, minél hamarabb tegye meg – zárja sorait May.

Biden egyelőre nem hagy fel a Trump-féle politikával Kínával szemben

A megválasztott elnök egyelőre óvatos, nem változtatna a Kínával szembeni amerikai politikán.