Izrael légicsapással válaszolt a Hamász újabb rakétájára

Vadászgépekkel és helikopterekkel támadta éjjel az izraeli légierő a Hamász létesítményeit, válaszul a palesztin terrorszervezet Askelónt ért rakétatámadására.

Az izraeli hadsereg a Hamász gázai kiképzőtáborát, rakétagyárait, föld alatti létesítményeit támadta szombat éjjel, vasárnap hajnalban, órákkal azután, hogy az övezetből rakétát lőttek ki a közeli Askelón izraeli városra, amely egy üres raktárat talált el – írja a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg a Hamászt tartja felelősnek a Gázai övezetből érkezett rakétatámadásért. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Az izraeli sajtó beszámolt egy másik hírről is, miszerint a Gázai övezet határán, a biztonsági kerítésnél izraeli katonák engedély nélkül lőttek rá tankkal egy Hamász őrhelyre. Az incidens közvetlenül a rakétatámadás után történt, a hadsereg vizsgálatot indított.

A rakétatámadás este fél 10 körül történt, ekkor szólaltak meg Askelón légitámadást jelző szirénái, több tízezer izraelit érintett a légiriadó. A rakéta egy üres  raktárépületben okozott kárt, azonban egy izraeli terhes nő megsérült, amikor a légvédelmi helyre sietett. Úgy tudni, jó állapotban van.

Hajnalban lőtték rakétákkal Izraelt a gázai terroristák

Válaszul az izraeli hadsereg támadásokat hajtott végre a Hamász terrorszervezet föld alatti infrastruktúráját és katonai posztjait célozva.

Eddig egy gázai terrorcsoport sem vállalta a felelősséget a támadásért, a Hamasz szóvivője ugyanakkor azt mondta vasárnap reggel, hogy az izraeli hadsereg válaszcsapása „ostoba” volt, a harc pedig folytatódik.

Múlt vasárnap két rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael középső részére. Ezek üres területen csapódtak be, nem okoztak sérülést és anyagi kárt sem. A Hamász később azt állította, hogy a rakéták véletlenül indultak el, a jelentős villámlásokkal kísért vihar közben. Ezt a magyarázatot az izraeli hadsereg akkor elfogadta.

A Hamász már korábban is magyarázott villámlással rakétakilövéseket a Gázai övezetből. 2018 októberében egy rakéta elpusztította egy család otthonát Beér-Sheva városában, egy másik pedig a tengerparton csapódott be. 2019 márciusában egy rakéta szintén eltalálta egy család otthonát Izrael középső részén, akkor heten megsebesültek és a házukban is jelentős kár keletkezett. A Hamász mindkét esetben a villámlásokat tette felelőssé azért, hogy elindultak a korábban izraeli célpontokra irányzott rakétáik.

Izrael éjszaka megint lecsapott a gázai terroristákra

A lépés válasz volt arra, hogy a Hamász rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen, ám szerencsére semmilyen kárt nem okozott.

Izrael és a Hamász jelenleg tárgyalásokat folytat egy hosszútávú tűzszünet érdekében, az elmúlt hetekben azonban felerősödött a Gázai övezetből áradó erőszak.

Két hete egy drón, amit az övezetből indítottak, berepült az izraeli légtérbe, majd a hadsereg lelőtte. Múlt hónapban egy Hamász által épített, az övezetből Izraelbe vezető terroralagutat lepleztek le és semmisítettek meg.

Izrael a sok kisebb ellentámadás mellett eddig már három jelentősebb hadműveletet indított a Hamász ellen, amióta a terrorszervezet 2007-ben átvette az irányítást a Gázai övezet felett.