Hajnalban lőtték rakétákkal Izraelt a gázai terroristák

Vasárnap helyi idő szerint hajnali 2 óra körül gázai terroristák két rakétát lőttek ki Izrael déli részére – közölte az Izraeli Védelmi Erők nyomán az Új Kelet online. Az egyik rakéta aktiválta a szirénákat a déli Asdodban és az ország középső részén, Sefa-régióban, míg a második rakéta Asdod városán kívül csapódott be, a szirénák beindítása nélkül.

A Vaskupola rakétavédelmi rendszert aktiválták a rakéták, a hadsereg szerint a rendszer „az eljárásoknak megfelelően” lépett működésbe, de az nem derült ki a nyilatkozatból, hogy az elfogási kísérletek sikeresnek bizonyultak-e — írja az izraeli magyar lap. A bat jami polgármester szerint a Vaskupola Tamir elfogólövedékeinek maradványai részben az utcákon, a sétáló mellett és a tengerpart területén landoltak.

Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Órákkal később az izraeli hadsereg vadászgépei, támadó helikopterei és tankjai támadásokat hajtottak végre a Gázai övezetben, a Hamász terrorszervezet föld alatti infrastruktúráját és katonai posztjait célozva — írja az Új Kelet.

Joe Truzman on Twitter: „Two Iron Dome Tamir interceptors launched against rocket(s) fired from #Gaza a short time ago. #Israel pic.twitter.com/hibvYsT7ES / Twitter”

Two Iron Dome Tamir interceptors launched against rocket(s) fired from #Gaza a short time ago. #Israel pic.twitter.com/hibvYsT7ES

„Az Izraeli Védelmi Erők folyamatos helyzetértékelést végez, és elszántan és határozottan intézkedik bármilyen terrorista kísérlet ellen, mely Izrael Állam állampolgárait és szuverenitását veszélyezteti” – közölte a hadsereg.

Izraeli lapok beszámolói szerint az Izraeli Védelmi Erők Vaskupola ütegeket helyezett el szerda reggel az ország déli részén attól tartva, hogy a Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétatámadást hajthat végre vezető parancsoka, Baha Abu-Ata likvidálásának egyéves évfordulója alkalmából.

Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak biztonsági szolgálat együttműködésének keretében az izraeli légierő 2019. november 12-én hajnali 4 óra körül irányított lövedéket lőtt ki Gázaváros Shejaiya részén egy épületre, ahol Baha Abu al-Ata tartózkodott, megölve a terrorista parancsnokot és feleségét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök akkori elmondása szerint a megölt terrorista parancsnok egy „ketyegő időzített bomba volt. Ez a terrorista több száz rakétát lőtt (ránk) és további támadásokat tervezett.”

A terrorista likvidálása végül 48 órás harcokat eredményezett, melyek során mintegy 450 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izraelre. A Vaskupola kb. 90 százalékos sikerrel működött, több tucat lakott területre tartó lövedéket elfogva. A rakéták mintegy 60 százaléka nyílt területen landolt — emlékeztet az Új Kelet online.

Címlapképünk illusztráció.

Euró tízmilliókkal támogatta az EU a palesztin terrort a tavalyi évben is

Összesen 33 millió euró uniós pénzt kaptak terroristákat támogató, antiszemita palesztin szervezetek 2019-ben az NGO Monitor szerint.