Euró tízmilliókkal támogatta az EU a palesztin terrort a tavalyi évben is

Összesen 33 millió euró uniós pénzt kaptak terroristákat támogató, antiszemita palesztin szervezetek 2019-ben – derül ki az izraeli NGO Monitor friss jelentéséből, amelyről a Jewish News Syndicate számolt be.

A 30 oldalas jelentés szerint tavaly az Európai Unió több mint 40 támogatási formát, összesen 12 milliárd forintnak megfelelő segélyt hagyott jóvá a Palesztin Hatóság és Izrael területén működő olyan civil szervezeteknek, amelyek kapcsolatban állnak terroristákkal, magasztalják a terrort, antiszemitizmust terjesztenek, vagy a zsidó állam ellen politizálnak.

Olga Deutsch, az NGO Monitor alelnöke közölte, jelentésük bemutatja azt a rendszerszintű kihívást, hogy az EU hogyan választja ki a támogatott civil szervezeteket, és azok aztán hogyan válogatnak a támogatandó projektek között.

Számos ilyen civil szervezet közvetlen kapcsolatban áll terrorszervezetekkel, mint például azok a vezető NGO tisztségviselők, akiket a 17 éves izraeli Rina Shnerb tavaly augusztusban elkövetett meggyilkolásával vádolnak.

Shnerbet megölték, apját és testvérét súlyosan megsebesítették 2019. augusztus 23-án egy út szélén elhelyezett bombával, kirándulás közben a Binyamin régióban, Jeruzsálemtől északra. A támadást az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) tagjai követték el.

Hollandia elismerte, palesztin terroristákat pénzelt

Részben holland forrásból kapták a fizetésüket azok a palesztin terroristák, akik tavaly egy út mellett elhelyezett bombával megöltek egy 17 éves izraeli lányt.

Az NGO Monitor már tavaly decemberben jelentette, hogy az ügyben letartóztatott 50 fős terrorista hálózat számos tagja a PFLP vezető alakja, akik az EU által támogatott civil szervezetekben dolgoztak.

A mostani jelentésük megállapítja, hogy 2019-ben legalább három támogatási alapból összesen 5,8 millió eurót kaptak olyan civil szervezetek, amelyek kapcsolatban állnak az PFLP-vel. Az egyik tavalyi kedvezményezett például a Vörös Félhold Társaság a Gázai övezetért (RCS4GS), amely rendszeresen otthont ad a PFLP által szervezett eseményeknek, amelyeken a terrorszervezet fegyveres aktivistái vesznek részt.

2011 és 18 között az EU összesen legalább 31,2 millió eurót adott olyan civil szervezeteknek, amelyek kapcsolatban állnak a PFLP-vel.

Deutsch szerint számos EU-által támogatott palesztin civil szervezet antiszemita nézeteket, radikalizmust, békeellenes narratívákat terjeszt az iskolákban.

A PFLP Abu Ali Mustapha Brigád tagjai állnak a Vörös Félhold Társaság a Gázai övezetért (RCS4GS) épülete előtt  fotó: JNS

A jelentés bemutatja, hogy míg az EU a béke elősegítésére és az emberi jogok védelmére adja a támogatást, addig a valóságban a palesztin civil szervezetek ebből a pénzből antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztenek, vagy a terrort dicsőítik.

Az NGO Monitor alelnöke elmondta, hogy már egy évtizede együtt dolgoznak az EU tisztviselőivel és figyelmeztették őket arra, hogy a támogatásukat erősen megkérdőjelezhető célokra költik a palesztinok.

Hozzátette, hogy míg a múltban a jelentéseiket automatikusan lesöpörték az asztalról, addig Rina Shnerb meggyilkolása után, és a bizonyítékok hatására, miszerint kimutatható a kapcsolat az uniós pénzek és a terrorista gyilkosok között, az EU záradékkal egészítette ki a megállapodásokat a palesztin civil szervezetekkel. Eszerint nem támogatnak olyan szervezetet, amely kapcsolatban áll olyan harmadik féllel, amelyet az EU terrorszervezetnek tekint.

Ennek a lépésnek a hatására Deutsch szerint a palesztin civil szervezetek hálózata arra figyelmeztetett, hogy azt árulásnak tekintik, és azokat a civileket pedig megbünteti a Palesztin hatóság, akik elfogadják az új feltételeket, és megszakítják a kapcsolatot a terrorcsoportokkal.

„Reménykedünk abban, hogy az EU és más támogató kormányok éberek lesznek és megbizonyosodnak arról, hogy nem támogatnak politikával átitatott ügyeket, vagy terrorszervezetekkel kapcsolatban álló civileket. A legtöbb projekt olyan palesztin narratívát erősít, amely csak konzerválja a konfliktust”

– mondta Deutsch.

Hozzátette, nem kérnek többet a palesztin civil társadalomtól, mint bármely más civil társadalomtól, csak annyit, hogy az NGO-k humanitárius ügyeket képviseljenek és ne engedjék, hogy gyűlöletkeltő elemek behatoljanak közéjük.

Európai pénzek is segítik a palesztin terrorizmust

Az átláthatóság hiányának az lett az eredménye, hogy a békére és az emberi jogokra szánt pénzt uszításra és démonizálásra használják.