Mike Pompeo történelmi látogatást tehet Júdea-Szamáriába

Korábban egyetlen amerikai külügyminiszter se lépett a nemzetközi közösség által illegálisnak tekintett zsidó települések területére.  A hírek szerint Pompeo többek között ellátogat a Pszagot nevű borászatba és a Golán-fennsíkra is, de Washington egyelőre nem kommentálta az értesülést — számolt be a The Times of Israel.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jövő héten látogatást tesz Izraelbe, és több izraeli lap belső forrásokra hivatkozva állítja, hogy a politikus a nemzetközi közösség által vitatott területekre is el fog látogatni.

A hírek szerint az amerikai titkosszolgálat már készíti elő Pompeo látogatását a Ramallah közelében található Pszagot településről elnevezett borászatba.

Psagot_Settlement.JPG (1600×1200)
Pszagot zsidó település Júdea-Szamária területén. Fotó: Wikipedia

Év elején a Pszagot borászat bemutatta a Pompeo elnevezésű új borát, ezt tartja a kezében Eugene Kontorovich Közel-Kelet-szakértő, a George Mason egyetem tanára: 

Eugene Kontorovich on Twitter: „Celebrating „Pompeo Doctrine” on legality of Israeli settlements with Psagot ⁦@SecPompeo⁩ wine at ⁦@KoheletForum⁩ conference, with ⁦@IsraeliPM⁩ ⁦@USAmbIsrael⁩ ⁦@AmbDermer⁩. pic.twitter.com/RhdxPNRcic / Twitter”

Celebrating „Pompeo Doctrine” on legality of Israeli settlements with Psagot ⁦@SecPompeo⁩ wine at ⁦@KoheletForum⁩ conference, with ⁦@IsraeliPM⁩ ⁦@USAmbIsrael⁩ ⁦@AmbDermer⁩. pic.twitter.com/RhdxPNRcic

Pont egy évvel ezelőtt jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok nem tartja nemzetközi jogba ütközőnek a zsidó települések létezését Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia).

A Pszagot borászat tavaly már bekerült a hírekbe, mikor sikertelenül tiltakozott az ellen, hogy az Európai Unió megjelölje azokat a termékeket, amelyek a nemzetközileg vitatott területeken készültek.

Az amerikai külügyminiszter tavaly Benjamin Netanjahuval közösen látogatott el a Siratófalhoz, így ő lett az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki egy izraeli kormánytaggal együtt lépett a jeruzsálemi Óváros területére.

Pompeo jövő szerdán érkezik Izraelbe, ahol várhatóan találkozik Benjamin Netanjahuval, Benni Ganz védelmi miniszterrel, valamint Gabi Askenázi külügyminiszterrel is.

Biden is elítéli az izraeli telepek legalizálását

Joe Biden és Bernie Sanders mellett száznál is több demokrata képviselő tiltakozik a legutóbb közzétett amerikai kormányzati álláspont ellen.