Irán „maffia-ajánlata” az Izraelhez közeledő arab államoknak

Egyértelmű üzenetet küldött Teherán az Öböl-menti arab államoknak, amelyek Trump hatására normalizálták kapcsolataikat Jeruzsálemmel – írja a The Jerusalem Post.

„Trump hetven nap múlva lelép, de az iráni rezsim örökre marad.”, „Kívülállókban bízni, hogy majd biztonságot nyújtanak, soha nem jó tét.” – Javad Zarif iráni külügyminiszter már most ilyen üzenetekkel próbálja befolyásolni a szomszédos arab államokat, különösen azokat, amelyek az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokhoz és Izraelhez közeledtek.

Arab és angol nyelven is közzétett felhívásában párbeszédre és együttműködésre kérte fel a külügyminiszter ezeket az országokat. Az üzenet egyértelműen az Öböl-menti államokat célozza. Irán nyitást ajánl irányukba, de úgy, ahogy azt a maffia teszi: „Amerika nem fog megvédeni, csatlakozz hozzánk, vagy ha nem, akkor szenvedj”. Jó zsaru-rossz zsaru módszernek is nevezhető az, amit bevetett az iráni külügyminiszter.

Saeed Khatibzadeh külügyi szóvivő hosszasan beszélt a Fars News iráni hírügynökségnek. Arra szólította fel Irán szomszédait, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz Teheránnal.

„A Trump-kormányzat nagyon rossz irányba ment az elmúlt években, és a maximális nyomással maximális kudarcot értek el. Szulejmáni tábornok mártírhalált követően Irán megtette a szükséges lépéseket. Még itt az ideje, hogy visszalépjünk sikertelen politikánktól és az Egyesült Államok embertelen örökségétől, valamint a sarlatánoktól és a csődtömeg emberektől, akik tanácsokat adtak a jelenlegi amerikai vezetésnek. Szorosan figyeljük majd az új vezetés lépéseit és karrierjét.”

„Kizárólag magunkra kell hagyatkoznunk, és az egyetlen jó megoldás csak belülről jöhet” – mondta a szóvivő.

Róhani: az új amerikai kormány „megadja magát” Iránnak

„Az a bizonyos úr a Fehér Házban kíméletlenül növelte a szankciókat” – mondta az iráni államfő Donald Trumpra utalva.

Irán szerint azok, akik az amerikaiaktól kértek segítséget a biztonsághoz, azt tapasztalhatják, hogy nem lehet mindig megvenni, lobbizni a biztonságért.

„Ez Irán egyértelmű üzenete számukra, amelyet hét évvel ezelőtt mondtunk ebben a kormányban és a korábbi években is, és még mindig fennáll. Reméljük, hogy megértik: helyi mechanizmusra van szükségünk a régióban. Erre Irán mindig készen áll”

– mondta az iráni külügyminisztérium.

Irán üzenete teljesen nyilvánvaló: békét és biztonságot kínál ernyője alatt a régióban, azoknak viszont, akik ezt nem fogadják el, szembesülhetnek Teherán haragjával.