A frontvonalon találták magukat a nyugat-európai tanárok

A holland rendőrség online fenyegetések után nyomoz, miután a rotterdami Emmauscollege katolikus középiskola egyik tanárát életveszélyesen megfenyegették, amiért dzsihadistákat kigúnyoló karikatúrákat mutatott diákjainak, akik ezt „istenkáromlásnak” nevezték – számol be a Daily Mail. A holland közszolgálati NOS pedig arról ír, hogy letartóztattak egy 18 éves muszlim diáklányt, amiért megfenyegette a tanárt.  

A rendőrség erőszakra történő felbujtással vádolja a lányt. A közösségi hálón buzdított erőszakra a tanár ellen, aki jelenleg is bujkál.

Azért fenyegették meg, mert olyan karikatúrát tett ki a faliújságra, amely támogatja a Charlie Hebdo francia szatirikus magazint. Ez a lap tett közzé immár több ízben az iszlám vallásalapító Mohamed prófétáról készült gúnyrajzokat.

A tanár által készített faliújságon számos idézet szerepelt például Dzsiddu Krishnamurti indiai teozófustól és spirituális tanítótól, de látható volt Josep Bertrams holland művész díjnyertes politikai rajza is, amelyet a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben végrehajtott vérengzés után készített, hogy kifejezze szolidaritását.

A rajzon egy lefejezett személy látható Charlie Hebdo-pólóban, aki nyelvét ölti ki arra, aki meggyilkolta. A meglepett támadó véres kardot tart, szakálla és ruházata arra enged következtetni, hogy a muszlimokat képviseli.

Az osztályban tanuló néhány muszlim lány állítólag a rajz leszedését követelte, mondván, hogy az „istenkáromló”. Ezután egy diák közzétett egy fotót a képről azt állítva, hogy az „a próféta karikatúrája”, amellyel a tanár provokálni akart.

„Ha nem távolítják el a képet nagyon gyorsan – írta valaki az Instagramon -, akkor azt másképp fogjuk megoldani.”

Tüntetés Pakisztánban, miután Emmanuel Macron francia elnök kiállt a szólásszabadság és szekuláris értékrend mellett a radikális iszlámmal szemben. Fotó: MTI/EPA/Sahzaib Akber

A tanár egyébként elmagyarázta a lányoknak, hogy a rajz nem a muszlim próféta, sokkal inkább a terroristák kifigurázása. Mint ismert: az iszlám tiltja az emberek, illetve állatok ábrázolását. A próféta, illetve Allah ábrázolása pedig különösen sértő a muszlimok számára.

A rajz 2015 óta kint volt a faliújságon, azonban csak most érkezett rá panasz, miután Franciaországban egy csecsen iszlamista tinédzser lefejezett egy középiskolai történelemtanárt, aki nemrég Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. A rotterdami iskolában megemlékezést tartottak Samuel Paty emlékére.

Sajtóinformációk szerint több holland  iskolában is zavargáshoz vezettek a Paty tiszteletére tartott megemlékezések.

A holland parlament képviselői megdöbbenésüket fejezték ki Paty lefejezése miatt, a kormány tagjai intézkedéseket szorgalmaznak az oktatásban dolgozók védelme érdekében.

Közben Hollandiában már több mint 100 ezren írták alá azt Izmail Abu Szumajah amszterdami imám által terjesztett petíciót, amely Mohamed próféta nyilvános megsértésének bűncselekménnyé tételét szorgalmazza.

A tanárok egyre növekvő veszélynek vannak kitéve Franciaországban és más nyugat-európai országokban is.

Pénteken például felfüggesztettek állásából egy tanárt Brüsszelben, miután a Samuel Paty meggyilkolásáról tartott vita közben bemutatta a hallgatóknak Mohamed próféta karikatúráját. A főként muszlimok lakta Molenbeek kerületben dolgozó tanár által bemutatott képen az alak meztelenül látható.

Molenbeek polgármesterének szóvivője szerint a tanár felfüggesztéséről szóló döntés „azon a tényen alapult, hogy az obszcén képeket mutatott”, és ugyanezt a lépést akkor is megtették volna, ha történetesen nem a muszlim prófétát ábrázolta volna a kép.

A szóvivő szerint „két-három szülő is panaszkodott” a képre, amelyet 10-11 éves gyerekeknek mutattak be.

Belgiumban Franciaországhoz hasonlóan az elmúlt években számos terrortámadás történt, Molenbeek pedig a radikálisok melegágyként vált ismertté.

A polgármester szóvivője hangsúlyozta, hogy a felfüggesztés nem büntetés, hanem rend fenntartásának eszköze annak érdekében, hogy a tanár ellen nyugodt körülmények között le tudják lefolytatni a fegyelmi eljárást.

Macron: „Sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot”

„A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat” – tette hozzá a francia elnök az Al-Jazeera arab hírtelevíziónak adott interjújában.