Nyerhet-e még Trump?

A Neokohn szerkesztője

 

Egyre apad Donald Trump előnye, miközben az elnök támogatói „választási csalást” emlegetnek.

November negyedikén a helyi választási bizottságok bejelentették, hogy Michigan és Wisconsin államot is 1% alatti aránnyal Biden nyerte. Ez azt jelenti, hogy a demokrata jelöltnek 17 elektorra van szüksége a győzelemhez, így ha megnyeri Pennsylvaniát (20 elektor)  vagy Arizonát (16 elektor) és Nevadát (6 elektor) akkor ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

Trump támogatói mind Michiganban mind pedig Wisconsinban választási csalást emlegetnek. Utóbbi államban az keltette fel a republikánusok figyelmét, hogy november negyedike hajnalán több, mint 100 ezer demokrata szavazat került elő.

Az elnök is csatlakozott a méltatlankodókhoz és Twitteren panaszkodott arról, hogy „varázslatosan elolvadt az előnye.”

A Daily Wire arról számolt be, hogy Michiganben egy választási titkár „ferdített eredményről” tett jelentést. A titkár szerint egyes Antrim körzeti városokból egy számjegyű Trump szavazatok érkeztek, ami felkeltette a hiba gyanúját. Azóta bejelentették, hogy várhatóan hatezer „elveszett szavazattal” kell majd megtoldani, mind Trumpra, mind a republikánus szenátori jelöltre leadott voksok számát. Azonban a toldás sem változtat Biden michigani győzelmén.

Michigan állambeli Detroit városában épp bedeszkázzák az épületet, ahol a számolás folyik:

Matt Finn on Twitter: „The scene at Detroit’s absentee ballot counting center is growing more heated. The windows now being covered up. Allegations of violations. Sec. of State says she welcomes challenges. pic.twitter.com/oUL4A0h3Ku / Twitter”

The scene at Detroit’s absentee ballot counting center is growing more heated. The windows now being covered up. Allegations of violations. Sec. of State says she welcomes challenges. pic.twitter.com/oUL4A0h3Ku

A Trump kampány mindkét államban kérvényezni fogja az újraszámlálást, valamint a hírek szerint Michiganban perre viszik azt is, hogy a választás napja után beérkezett levélszavazatokat már ne számolják meg.

Trump jelenleg vezet Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában is. Ha ezeket megtartja akkor pont nem lesz meg neki a 270 elektor.

Észak-Karolina már bejelentette, hogy csak november 12-én folytatják a számolást, ami hatalmas felhördülést okozott a Trump kampányban. Az állam ugyanis meg akar várni minden választás napján feladott levélszavazatot.

Most minden szem Pennsylvaniára szegeződik, ahol Trump 80% feletti feldolgozottságnál még több, mint 10 ponttal vezetett, ez azonban azóta jelentősen elapadt. Pennsylvania állam republikánusainak vezetője a Fox Newsnak azt nyilatkozta, hogy „ha szabályosan számolják a szavazatokat akkor az elnök nyerni fog.”A jelenlegi állás szerint azonban nagy esély van arra, hogy ahogy Michiganben és Wisconsinban itt is a levélszavazatok miatt átfordulhat az arány, bár ehhez hatalmas arányú Biden (min 80%) levélszavazatnak kellene érkeznie. Ha Biden megnyeri Pennsylvaniát a demokratáké a Fehér Ház. Rudy Guiliani Trump ügyvédje és tanácsadója már kijelentette, hogy már pert kezdeményeztek Pennsylvaniában.

Amerika választott, csak még nem tudjuk, kit

A legtöbben kizárólag Trump miatt mentek el szavazni: ki azért, mert gyűlöli, ki azért, mert támogatja. Hajdú Tímea elemzése.

Ha Trumpnak mégis sikerül megtartani Pennsylvaniát, Észak-Karolinát, és Georgiát, akkor még egy államot kell megnyernie a győzelemhez. A legnagyobb esélye Nevada, ahol Biden néhány ezer szavazattal vezet, de a számlálók november harmadika után egy napos szünetet tartottak, miközben hátra van még a szavazatok 16%-a. Várhatóan november ötödikén, vagyis csütörtök délután folytatódik a számolás.

Trump másik esélye Arizona, ahol mind az AP, mind pedig a Fox News Biden győzelmét kiáltotta ki. Azonban kiderült, hogy számolási hiba történt és a szavazatok 14%-át még nem számolták meg. Nate Silver statisztikai elemző azt nyilatkozta, hogy vissza kellene vonni a bejelentést, és több szakértő szerint még van esély, hogy az állam átfordul. Egyelőre azonban Arizonában szünetel a szavazatszámlálás.

Amennyiben Biden győzelme bejelentésre kerül, lehet rá számítani, hogy a Trump kampány nem fogja elfogadni az eredményt. Minél tovább tart ugyanis a számolás, annál feszültebb lesz a hangulat mindkét oldalon. Ha mégis sikerül az elnöknek nyernie, akkor pedig várható, hogy a Biden kampány nem fogja annyiban hagyni az eredményt.

A Biden kampány már beüzemelte azt a honlapot, ahol az elnökségre való felkészülés információit szokta közölni a győztes fél.

Egyelőre tehát Biden felé billen a verseny, de az idei fordulatokkal teli választáson senki nem lehet biztos a végeredményben, amíg nem számolták meg az összes szavazatot.

Borítókép: MTI/AP/Chicago Sun-Times/Ashlee Rezin Garcia

Trump Arizonában, Biden pedig Georgiában fordíthat még nagyot

Előbbiben 86 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye csupán 79 ezer szavazat.