Bedeszkázzák a kirakatokat Washingtonban az utcai erőszaktól tartva

Kalapácsok és fúrógépek zaja hallható sokfelé Washingtonban: a boltok kirakatát és bejáratát deszkázzák be, mert a tulajdonosok utcai zavargásoktól tartanak a keddi elnökválasztást követően – írja a The Times of Israel az AFP hírügynökség jelentése nyomán.

Washington teljes belvárosában, a Fehér Ház közelében, de máshol is, számos kereskedő és irodaház üzemeltető gőzerővel dolgozik tulajdona védelmén egy nappal a keddi Trump-Biden összecsapás előtt.

A koronavírus-járvány, a gazdasági zűrzavar és az etnikai feszültségek szinte harctéri sokkba sodorta az amerikaiak jó részét, amire talán még nem volt példa elnökválasztás idején.

Még frissek az emberek emlékei a nyári országos zavargásokról, amelyek azután kezdődtek, hogy az afroamerikai George Floydot megölték a rendőrök.

Felfegyverzett tüntetők gyilkosságai: „Ezt nem lehet a rendőrség számlájára írni”

Atlantában egy gyermeket, a 7 éves Secoriea Turnert lőtték halálra tüntetők július 4-én, az amerikai függetlenség napjának ünnepén.

Több mint 90 millió amerikai már korábban leadta szavazatát, személyesen vagy levélben, ami bonyolítja a szavazatszámlálást, ezért lehetséges, hogy a választás napján még nem lesz győztes, sőt, akár még napokig, vagy még hosszabb ideig.

Amennyiben az eredmény tényleg lassan lesz mérhető, vannak olyan félelmek, amelyek szerint mindkét politikai oldalon várhatóak utcai tiltakozások, akár fegyverrel is, azt követelve, hogy a másik fél ismerje el vereségét.

Jobb félni, mint megijedni

Sean Anger, egy 60 fős építőipari vállalat vezetője azt mondja, hogy már legalább 20 épület bedeszkázására kaptak megbízást az elmúlt napokban.

„Ugyanezt már megcsináltuk a néhány hónappal ezelőtti zavargások előtt is”

– mondta Sean Anger.

https://www.youtube.com/watch?v=jPvO3kAd63Q

Valóban, Washington belvárosában, ahogyan más amerikai nagyvárosban is, a Floyd-gyilkosság után, májusban zavargások törtek ki amiatt, ahogy a rendőrség bánik a színesbőrű emberekkel, valamint gazdasági és szociális kérdések is előkerültek.

Az akkor felrakott deszkák sok helyen csak hetekkel később kerültek le.

„Május 30-án, az utcai zavargások első estéjén betörték a kirakat üvegét. Az egész utcában kárt okoztak. Egész nyáron és szeptemberben be voltunk deszkázva és vártuk az üveg cseréjét. Utálom, ahogy kinéz bedeszkázva, de még mindig jobb, mint újra kicserélni mindent ”

– mondta Kosta Abatzis, akinek szabósága van a Fehér Ház közelében.

A választásokra készülve a washingtoni rendőrség bejelentette, hogy a Fehér Ház körül egy elég nagy területen lezárják az utcákat kedden és szerdán.

A WUSA9 helyi rádió szerint 130 ezer dollár értékű könnygázt és villanógránátot is rendeltek.

Sajtóértesülések szerint a George Washington Egyetem azt tanácsolta hallgatóinak, hogy vásároljanak be előre élelmiszert és gyógyszert. Ilyen figyelmeztetéseket hurrikánveszély idején szoktak adni.

„Tudjuk, hogy néhányan káoszt vagy bajt szeretne okozni”

– mondta Muriel Bowser polgármester a héten egy sajtótájékoztatón.

„Semmi konkrétum nincs ezzel kapcsolatban, de arra készülünk, hogy megvédjük a város biztonságát”

– tette hozzá.

Egyes csoportok már szervezik a tüntetéseket, mint például a Shutdown DC, amely 10 ezer fős rendezvényre kért engedélyt az új Black Lives Matter térre, a Fehér Ház felé vezető útra, a választás éjszakájára.

Street leading to White House renamed to Black Lives Matter Plaza

As thousands continue to protest in Washington against police violence and anti-black racism, D.C.’s mayor renames part of the street leading to the White Ho…

Zenét és beszédeket terveznek, valamint egy nagy kijelzőt, amelyen követhetik a választási eredményeket.

Arra is készülnek, hogy hogyan lépjenek kapcsolatba a rendőrséggel, valamint az ellentüntetőkkel, ha a dolgok elfajulnak.

„Régóta készülünk erre. Ez gyors döntéshozást jelent, és azt, hogyan tudjuk magunkat és barátainkat biztonságban tartani az utcán ”

– mondta Hope Neyer, a Shutdown DC szóvivője.

„Kész vagyunk vállalni a kockázatot, mert felismertük ennek a pillanatnak a fontosságát”

– tette hozzá.

Más városok is készülnek az esetleges zavargásokra. Los Angelesben a Beverly Hills-i Rodeo Drive áruházai is bedeszkázták a kirakatokat, sőt, akár be is zárnak kedden és szerdán, ha kitör a fosztogatás. Santa Monicában is fokozott rendőri jelenlét lesz az utcákon.

Az USA Today lap és a Suffolk Egyetem közös közvélemény-kutatásából kiderül, hogy minden harmadik amerikai aggódik az utcai zavargások miatt a választást követően.

Van-e még bármi esélye Trump újraválasztásának?

A demokraták szerint az amerikai szavazóknak nem kell szeretniük Bident: elég, ha annyira utálják Trumpot, hogy hajlandóak ellene szavazni. Hajdú Tímea elemzése.