Amerika inkább megtartja magának tel-avivi nagykövetségét

Az izraeli 13-as csatorna értesülései szerint hiába a jeruzsálemi átköltözés, az USA nem szándékozik megtartani korábban tett ígéretét.

Ahogy a The Jerusalem Post felidézi, 1989-ben megegyezés született arról, hogy Izrael kész ingyenesen ingatlant biztosítani az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége számára Jeruzsálemben, ha az átköltözteti külképviseletét Tel-Avivból a fővárosba. Cserében az USA vezetői vállalták, hogy a régi épületet visszajuttatják a zsidó állam tulajdonába.

A fenti forgatókönyv első része ugyan megvalósult, és az amerikai nagykövetség mára Jeruzsálemben kapott helyet, most úgy tűnik, hogy a 30 éves egyezmény másik oldalát nem szándékozik teljesíteni a nyugati szuperhatalom.

Minderről az izraeli 13-as csatorna számolt be kedden, ami kiemelte: a korábban használt ingatlan Tel Aviv kiemelten népszerű részén, a Hayarkon utca közvetlen tengerparti oldalán található, és állítólag jelentősen nagyobb értékkel bír, mint a jeruzsálemi Arnona negyedben lévő új épület.

Médiahírek szerint az ügyben sokáig alkudoztak, de mostanra Izrael inkább elállt a visszavételhez fűződő jogától.

Sajtóba került információk alapján egyébként a tárgyalások során Orrin Persky képviselte Amerikát, aki a Shimron, Molho, Persky & Co. cég egyik tulajdonosa. Persky tulajdonostársa pedig nem más, mint

Benjamin Netanjahu másodunokatestvére, David Shimron, aki ellen Izraelben korábban vádat emeltek a tengeralattjáró-tender miatt indított korrupciós vizsgálatokban.

A felmerülő gyanúkra válaszul az amerikai cég azt felelte, hogy Persky 30 éve képviseli hazája érdekeit, és a Shimron, Molho, Persky & Co. cégtől függetlenül teszi azt, ahogy a vállalat másik menedzser partnerével sem áll szoros kapcsolatban, aki egyébként szintén Netanjahu rokona és egykori tanácsadója.

Részvények, tengeralattjárók miatt nem indul nyomozás Netanjahu ellen

Feltűnően magas volt a hozama Netanjahu számára az unokatestvére révén megvásárolt, majd eladott részvényeknek.