Részvények, tengeralattjárók miatt nem indul nyomozás Netanjahu ellen

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész nem indít nyomozást Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen gyanús részvényügyletei és a tengeralattjárók közbeszerzési ügyében — jelentette az izraeli média. 

Benjámin Netanjahu és unokatestvére, Nathan Milikowsky amerikai milliomos pénzügyi kapcsolatai keltettek gyanút, ugyanis feltűnően magas volt a hozama Netanjahu számára a Milikowsky révén megvásárolt, majd eladott részvényeknek.

Mandelblit azt nyilatkozta, hogy bizonyítékok hiánya miatt nem indíttatja meg a Netanjahu elleni bűnügyi nyomozást.

A kormányfő jelenleg három másik korrupciós ügy miatt áll bírósági eljárás előtt, csalással, közhivatallal visszaéléssel és megvesztegetéssel vádolják.

Januárban kezdődik az ügyének tárgyalása. Netanjahu tagadja bűnösségét.

Mandelblit közleménye szerint Netanjahu 2007-ben 600 ezer dollár értékben vásárolt részvényeket az unokatestvére, Nathan Milikowsky tulajdonában lévő vállalkozástól, majd 2010-ben 4,3 millió dollárért, 700 százalékos nyereséggel adta el azokat, vissza az unokatestvérének.

Ez a cég beszállítója volt a Thyssenkrupp nevű német vállalatnak, amelytől Izrael több tengeralattjárót, valamint hadihajókat is vásárolt, a gyanú szerint korrupt katonai közbeszerzésekkel.

Az azóta leköszönt Sáj Nicán ügyész és az ügyészség a rendőrség javaslatai alapján tavaly decemberben döntött arról, hogy bíróság elé állítják a helyi sajtóban háromezres aktaként elhíresült, főként tengeralattjárók beszerzése miatt kirobbant korrupciós botrány szereplőit, amennyiben ügyészi meghallgatásukon nem tudják meggyőzni ennek ellenkezőjéről a vádhatóságot.

A vád megvesztegetés a hadsereg több vezetőjével és az üzletek lebonyolítóival szemben, az érintettek között megtalálható Benjámin Netanjahu miniszterelnök másik unokatestvére, David Simrón is, akit pénzmosással vádolnak.

Az országon végighaladó konvoj a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciánál. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Szerdán egyébként Izraelen végighaladó tömeges konvojjal követelték tiltakozók Benjámin Netanjahu szerepének kivizsgálását a tengeralattjárók és hadihajók katonai közbeszerzésének korrupciós ügyében. Késő este ért Jeruzsálembe, a Balfour utcai miniszterelnöki rezidenciához a házilagos műanyag tengeralattjáró-utánzatok egy része, ahol az állandóan ott tartózkodó Netanjahu-ellenes tüntetők üdvrivalgással fogadták őket.

A rezidenciánál meghallgatták többek közt Amír Heszkel nyugalmazott repülőtiszt korrupció-ellenes beszédét, majd Noa Rotman, Jichák Rabin megölt miniszterelnök unokája beszélt az egybegyűltekhez.

Előzőleg a legfelsőbb bíróság előtt rendeztek felvonulást a tengeralattjáró-konvojban részt vevő alkotások, kisebb-nagyobb fekete, rózsaszín, sárga mű-tengeralattjárók autók csomagtartóján, utánfutóin, rajtuk felirat általában a 3000-es számmal, a korrupciós ügy rendőrségi aktájának számával.

Nyomásgyakorlásuk célja volt a Netanjahu elleni nyomozás megindítása ebben a korrupciós ügyben is.

Netanjahu szerepét mindeddig nem vizsgálták, mert Mandelblitt a nyomozás korai szakaszában bejelentette, hogy a kormányfőnek nem volt köze ehhez az ügyhöz. Azonban a Közélet tisztaságáért nevű, valamint több más civil szervezet petícióban követelte a legfelsőbb bíróságtól a nyomozást a hozzájuk eljutott információk alapján.

Hétfőn a 12-es tévécsatorna híradójában kiszivárogtatták Dan Harel, a védelmi minisztérium volt igazgatójának szavait, melyek szerint a miniszterelnöki hivatal, és maga Benjámin Netanjahu komoly nyomást gyakorolt rá egy hetedik, a hadsereg szerint szükségtelen tengeralattjáró megvásárlása érdekében, valamint a tenger alatti földgázmezőket védő hadihajókra kiírt pályázat visszavonására, és a német ThyssenKrupp Corporation felkérésére a hajókhoz.

„Az volt a benyomásom, hogy ezen közbeszerzési kezdeményezés mögött olyan érdek áll, amelynek természete számomra nem világos” — írta Harel hivatalos vallomásában.

A Minőségi kormányzásért nevű civil szervezet szerint Mandelblit döntése „a korrupció tisztára mosását” jelenti, és felszólította a lakosságot, hogy tiltakozásul vonuljon az utcára. „Az ország történelmének legnagyobb korrupciós ügyét nem lehet tisztára mosni” — közölte a csoport.

Netanjahut megpróbálták megbuktatni

Spoiler: Nem sikerült.