A brutális gyilkosság után Franciaország lecsap az iszlamista szervezetekre

Újabb iszlamista szervezet felszámolását jelentette be a francia államfő. Emmanuel Macron közölte, hogy szerdai ülésén a kormány határoz a palesztinbarát Cheikh Yassine közösség feloszlatásáról, mert az iszlamista csoport „közvetlenül érintett” Samuel Paty meggyilkolásában.

A történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

„További ilyen jellegű döntések lesznek a következő napokban és hetekben egyesületeket és csoportokat illetően” – mondta kedd este a köztársasági elnök Párizs egyik északi elővárosában, Bobignyban.

A Cheikh Yassine kollektíva vezetője Abdelhakim Sefrioui iszlamista prédikátor, aki rögzítette az interneten terjesztett videót, amelyben Samuel Paty egyik tanítványának apja a tanár ellen uszít, mert istenkáromlással vádolja. Paty a Párizstól ötven kilométerre lévő Conflans Saint-Honorine-ban lévő középiskola oktatója volt.

Kitüntetik a lefejezett francia tanárt

A lefejezett francia tanár iskolájának négy tanulóját is őrizetbe vették, és bezárják azt a mecsetet hat hónapra, ahol a diákok videofelvételt bemutatták arról, ahogy Samuel Paty a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a rajzokat.

Hétfőn Gérard Darmanin belügyminiszter már bejelentette a Kollektíva a Franciaországi Iszlamofóbia Ellen (CCIF) nevű szervezet és a szalafisták által alapított Baraka City humanitárius egyesület feloszlatását.

Abdelhakim Sefrioui és az apa is előzetes letartóztatásba került további 14 emberrel együtt. Közülük hatot, az elkövető hozzátartozóit kedd este elengedték a nyomozók, tíz ember kihallgatása folytatódott.

A belügyminiszter korábban már jelezte, hogy bezárják azt a mecsetet hat hónapra, amely a Facebook-oldalán megosztotta a videofelvételt.

A francia kormány a pénteki támadást követően akciótervet jelentett be az iszlamista körökhöz és személyekhez közel álló egyesületek és szervezetek ellen. A belügyminiszter szerint a hatóságok a héten 51 muszlim szervezetet világítanak át, és várhatóan közülük többet feloszlatnak.

Ma este a párizsi Sorbonne egyetemen Emmanuel Macron részvételével állami megemlékezésen búcsúztatják a tanárt, akinek a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal, Abdouallakh Anzorov gyilkolta meg, mert Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat mutatott diákjainak. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, aki semmilyen kapcsolatban nem állt sem a tanárral, sem az iskolával.

„Iszlamista horror” — Franciaország a brutálisan meggyilkolt tanárt gyászolja

A belügyminiszter szerint megvizsgálják, feloszlassák-e a muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.