Kitüntetik a lefejezett francia tanárt

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a francia történelemtanárnak, akit múlt héten meggyilkolt egy iszlamista merénylő – jelentette be kedden Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal múlt pénteken egy Párizshoz közeli kisvárosban a nyílt utcán egy késsel lefejezte. A rendőrség agyonlőtte a támadót, aki

azért akart „bosszút állni”, mert a középiskolai történelemtanár a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat.

Az elkövetőnek sem a tanárhoz, sem az iskolához nem volt köze, semmilyen kapcsolatban nem állt velük,

idén márciusban menekültstátuszt és tízéves tartózkodási engedélyt kapott Franciaországban, és nem volt ismert a titkosszolgálatok előtt.

Ezzel párhuzamosan Gérald Darmanin belügyminiszter azt jelentette be, hogy

bezárják azt a mecsetet hat hónapra, ahol videofelvételt mutattak be arról, ahogy Paty az óráján bemutatta a rajzokat.

A belügyi hatóságok tájékoztatása szerint a rendeletet hétfő este kézbesítették a mecset üzemeltetőinek, és 48 órán belül végre kell hajtani, így az imahely legkésőbb szerda este bezár. A videóban Paty egyik diákjának apja méltatlankodott az órán történtek miatt.

Közben tizenötre emelkedett a hatalmas felháborodást kiváltó francia tanárgyilkosság ügyében őrizetbe vettek száma: hétfőn előállították a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine település középiskolájának azon

négy diákját is, akik pénzért cserébe megmutatták a csecsen támadónak azt a célpontnak kiszemelt történelemtanárt, akit azért fejezett le, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a tanulóknak.

A tájékoztatás szerint

az orosz állampolgárságú, 2002-ben Moszkvában született, Franciaországba a szüleivel nyolcévesen érkező és menekültstátuszt kapó csecsen támadó, Abdoullakh Anzorov háromszáz eurót osztott szét a diákok között.

Az iszlamista a BFM hírtelevízió értesülése szerint azt mondta a tanulóknak, hogy videófelvételt akar készíteni Samuel Patyval, azt remélve, hogy az bocsánatot kér az „istenkáromlásért”. Anzorov az iskola parkolójában várta meg, hogy a diákok felé irányítsák a tanárt. A tanulókat azért vették őrizetbe, hogy megállapítsák, mit tudtak a készülő merényletről.

Rajtuk kívül előállítottak egy olyan ember is, akit korábban már elítéltek terrorizmussal kapcsolatos cselekmény miatt. Ez a személy bevallotta, hogy kapcsolatban állt az elkövetővel.

„Iszlamista horror” — Franciaország a brutálisan meggyilkolt tanárt gyászolja

A belügyminiszter szerint megvizsgálják, feloszlassák-e a muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.

A pénteki kegyetlen merényletet követően korábban már tíz embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, az elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, akik a támadás helyszínére gépkocsival szállították, a tanár egyik tanítványának az apját, aki néhány nappal ezelőtt feljelentést tett a tanár ellen, egy hatóságok által iszlamistaként nyilvántartott embert, aki a közösségi oldalakon felhívást tett közzé a tanár ellen istenkáromlás miatt, és annak feleségét.

Gérard Darmanin belügyminiszter a megölt tanár egyik tanítványának apját és az ismert iszlamista prédikátort, Abdelhakim Sefriouit azzal vádolta, hogy ők hirdetettek fatvát, azaz halálos ítéletet istenkáromlás miatt a Párizstól ötven kilométerre, Conflans Saint-Honorine-ban található iskola oktatója ellen, amiért Mohamed-karikatúrákat mutatott a szólásszabadságról tartott óráján. A két férfi egy héttel ezelőtt kampányt indított az interneten a tanár lejáratására, s a felhívásokat több százan továbbították. Mindkét férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Igazságügyi források szerint a támadó a közösségi oldalakon néhány nappal ezelőtt közvetlenül felvette a kapcsolatot az apával. A nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy az apa és a prédikátor tudtak-e arról, hogy a csecsen iszlamista merényletet készít elő.

A támadó előállított családtagjai a nyomozóknak elmondták: Anzorov az elmúlt egy évben radikalizálódott. Megemlítette szüleinek a Conflans-i középiskolai vitát, amiről az interneten olvasott, de állítólag a merénylettervéről nem beszélt.

Emmanuel Macron hétfőn fogadta a megölt tanár hozzátartozóit a hivatalában, akikkel megállapodott abban, hogy szerdai este a „tudás templomaként, a francia egyetemi oktatás jelképes helyeként, a francia szellem bölcsőjeként” számon tartott párizsi Sorbonne egyetemen rendezik meg Samuel Paty emlékére a nemzeti gyászszertartást.

A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra.

Három héten belül ez már a második terrorista indíttatású támadás Franciaországban, amely a Mohamed-karikatúrákhoz köthető. A múlt hónapban letartóztattak egy 25 éves pakisztáni férfit, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét.

A kegyetlen gyilkosság sokkolta Franciaországot, és ismét felidézte a Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015-ben elkövetett gyilkosságot, amikor két dzsihadista merénylő megölt tizenkét embert, és megsebesített tizenegy másikat. Többen a Francia Köztársaság és a francia értékek elleni támadásként értékelték a tanár elleni merényletet. Darmanin a történtekre válaszul azt ígérte, hogy háborút indít a köztársaság ellenségei ellen, és több akció indult az iszlamisták ellen.

A meggyilkolt tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Francia akcióterv az iszlám szeparatizmus ellen

A párizsi kormány azon radikális ideológia ellen kíván harcolni, amely a vallási törvényeket a köztársasági berendezkedés fölé helyezi.